Biyokaçakçılıkla mücadele

Biyokaçakçılıkla mücadele
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Biyokaçakçılık hususunda son 5 yılda ülkemizde toplam 44 vakada, 91 kişi hakkında işlem yapıldı. Bu kişilere yaklaşık 3 milyon liralık cezai yaptırım uyguladık"- "Son 5 yılda ülkemizde, başta orkide türleri olmak üzere

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de son 5 yılda biyokaçakçılık konusunda haklarında işlem yapılan 91 kişiye, yaklaşık 3 milyon liralık cezai yaptırım uygulandığını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, endemizm oranı ve genetik çeşitliliğin yüksek olmasının Türkiye'yi bu kaynaklar açısından cazibe merkezi haline getirdiğini vurguladı.

Türkiye gibi biyolojik çeşitliliği yüksek ülkelerin, özellikle genetik kaynaklar açısından biyokaçakçılığa maruz kaldığına işaret eden Eroğlu, "Son 5 yılda ülkemizde karşılaşılan vakalarda başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek türleri, engerek ile semender türleri kaçakçılığı tespit edildi." bilgisini verdi.

- Biyokaçakçılara son 5 yılda 3 milyon lira ceza verildi

Eroğlu, son 5 yılda toplam 44 vakada 91 kişi hakkında işlem yapıldığını, yakalananlara Çevre Kanunu'nun 9. maddesine muhalefetten yaklaşık 3 milyon liralık cezai yaptırım uygulandığını kaydetti.

Geçen yıl Antalya, Mersin, Ardahan, Erzurum ve Karaman'da birer, Gümüşhane'de 2 olayda 15 kişinin biyokaçakçılık yaparken yakalandığını ifade eden Eroğlu, bu kişilere de ilgili kanun çerçevesinde yaklaşık 600 bin liralık ceza verildiğini belirtti.

- "En çok vaka Artvin, Antalya, Adana ve Hatay'da"

Doğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biyokaçakçılığa daha çok maruz kaldığına dikkati çeken Eroğlu, "En çok vakaya Artvin, Antalya, Adana ve Hatay'da rastlıyoruz. Biyokaçakçılık yapanların ise genel olarak genetik kaynakları elde etme amacı güden ve özellikle biyoteknoloji alanında çalışan akademisyenlerden olduğu göze çarpıyor. Ayrıca şahin, doğan gibi yırtıcı kuşları kaçırmak isteyen Suriye uyruklulara da sıkça rastlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, 2013'te "Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi" başlatıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Projeyle, biyoçeşitliliğimizin biyokaçakçılık yoluyla istismar edilmesini önlemeyi ve Türkiye'ye ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, tıbbi, ticari ve kültürel potansiyel faydalarının ülkemiz menfaatine kullanılmasını hedefliyoruz. 3 yıl süreyle yürütülmek üzere, toplam bütçesi yaklaşık 1,5 milyon lira olan proje çerçevesinde, 2014 ve 2015'te bütün illerde kolluk birimlerine, sahil güvenliğe, öğrencilere, köylülere, yani bütün halka yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürüttük. Son 2 yılda bu çerçevede yaklaşık 250 bin kişi biyokaçakçılık konusunda doğrudan bilgilendirilmiştir."

Proje kapsamında düzenlenen seminerler ve çalıştaylardaki öneriler doğrultusunda "Biyokaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı" taslağı hazırlanıp, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulduğuna işaret eden Eroğlu, bu konudaki mücadele çalışmalarının eylem planı kapsamında sürdürüleceğini bildirdi.

Biyokaçakçılıkla mücadelede toplumsal duyarlılığın önemini vurgulayan Eroğlu, "Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi. Arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşlarımız, hiç vakit kaybetmeden 156 jandarma imdat hattına ihbarda bulunmalı." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.