BM, Gazze'deki soykırımı resmen açıkladı

BM, Gazze'deki soykırımı resmen açıkladı
 Editör
İsrail katliamlarına en belirgin tepkiyi gösteren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Çatışmalarda bir yılda ölen çocuk sayısı yüzlerle ifade edilirdi. Gazze'de kısa sürede binlerce çocuk öldürüldü" dedi.

İsrail katliamına tepki gösteren isimlerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, “Reuters Next” adlı etkinlik kapsamında düzenlenen programa konuk oldu.

"ÇOK AZ YARDIM SAĞLANDI"

Guterres, Gazze’ye insani yardım erişiminin kilit öneme sahip olduğunu, daha önce günde 500 yardım tırı girerken, mevcut durumda 18 günde sadece 630 tırın giriş yaptığını aktararak, “Şimdiye kadar çok az yardım sağlandı ve çok geç kalındı.” ifadesini kullandı.

Halen Gazze’ye yakıt girişine izin verilmediğinin altını çizen Guterres, su, gıda ve ilaç tedarikinin çok sıkıntılı olduğunu kaydetti.

"DURUM FELAKET"

Guterres, “Gazze’de insani durum felaket.” vurgusunda bulunarak, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka saygı duyması gerektiğine dikkati çekti.

BM’nin her yıl çatışmada öldürülen çocuklarla ilgili bir rapor açıkladığını anımsatan Guterres, “Çatışmalarda bir yılda ölen çocuk sayısı yüzlerle ifade edilirdi. Gazze’de kısa sürede binlerce çocuk öldürüldü. (İsrail’in) askeri yönteminde bir hata olduğu açık.” diye konuştu.

"ATEŞKES GEREKİYOR"

Guterres, “İnsani ateşkes sağlanması gerekiyor.” diyerek, savaş hukukuna uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Gazze’den her gün ortaya çıkan korkunç görüntülerin, 7 Ekim’de “Hamas’ın saldırısının ardından İsrail’e yönelik oluşan sempatiyi” de sorgulatır hale getirdiğini değerlendiren Guterres, İsrail’in savaş hukukuna uymasının kendi çıkarına da olacağını dile getirdi.

“BM’NİN PARASI VE GÜCÜ YOK AMA SESİ VAR”

BM’nin ne yapabileceği sorusu üzerine Guterres, “Paramız yok, gücümüz yok ama BM Şartı’na dayanan bağımsız bir sesimiz var.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.