BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ta

BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ta
Irak Başbakanı İbadi: "Mevcut ekonomik krizden çıkması için BM, Dünya ve İslam bankaları tarafından Irak'a yardım yapılacak" "Terör sadece Irak değil tüm dünya ülkelerini hedef aldığını gösterdi ve bunların en başında da Irak geliyor"

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya ve İslam bankaları tarafından Irak'a ekonomik krizden çıkması amacıyla yardım yapılacağını söyledi.

Ortadoğu turu kapsamında Irak'a gelen Ban Ki-mun ve Başbakan Haydar el-İbadi, Başbakanlık Konutu'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan İbadi, "Mevcut ekonomik krizden çıkması için BM, Dünya ve İslam bankaları tarafından Irak'a yardım yapılacak. Bu yardımlarla ilgili bazı planlar, önümüzdeki hafta hayata geçirilecek." dedi.

"Iraklılar DAEŞ ile mücadele büyük başarı elde etti" diyen İbadi, "Terör sadece Irak değil tüm dünya ülkelerini hedef aldığını gösterdi ve bunların en başında da Irak geliyor." diye konuştu.

İbadi, daha önce sözünü ettiği teknokratlar hükümetiyle yeni kabineyi ise yakında açıklayacağını ifade etti.

- BM Genel Sekreteri Ban'dan Irak'a destek çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban da terör örgütü DAEŞ'e karşı gerçekleştirdiği başarıdan dolayı Irak ordusu, emniyet teşkilatı, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Peşmerge'yi tebrik ederek, uluslararası toplumu Irak hükümetine destek olmaya çağırdı.

Iraklı güçlerin Musul ve Felluce operasyonunda da başarılı olmasını temenni eden Ban, dün Babil'deki futbol karşılaşmasını hedef alan terör saldırısını da kınadı.

Dünya Bankası Başkanı Kim ise Irak'a DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerin imarı için 250 milyon dolar destekte bulunduklarını belirterek, yolsuzlukla mücadele ve reform çalışmalarında İbadi'yi desteklediklerini vurguladı.

Dünya İslam Bankası Başkanı Ali de Irak'ın yeniden istikrarı ve DAEŞ'ten geri alınan bölgelerin imarı için uluslararası konferans yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ali, "Hükümetin reform programını destekleyeceğiz ve Irak'la dayanışma içinde olacağız." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban, Dünya Bankası Başkanı Kim ve Dünya İslam Bankası Başkanı Ali eşliğinde resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Bağdat'a geldi. Ban, ziyareti çerçevesinde İbadi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile görüştü.

Ban ve beraberindeki heyetin, Bağdat'taki temaslarının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Erbil'de bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.