BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'da

BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'da
BM Genel Sekreteri Ban: "Az önce bir ailenin üyeleriyle tanıştım. Aralarından bir kadın ağlamaya başladı. Anlamaya ve teselli etmeye çalıştım. Ama hiçbir kelime bunun için yeterli değil. Burada yaşananlar ve şu anki durum çok üzücü" (Filistinli mülteciler

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Lübnan ziyareti kapsamında Filistinli ve Suriyeli mültecilerin yaşadığı kampları ziyaret etti.

BM Genel Sekreteri Ban, Ortadoğu turu kapsamında geldiği Lübnan'daki ikinci gününde, Filistinli mültecilerin ikamet ettiği Nehru'l-Barid Mülteci Kampı ve Trablus şehrinde Suriyeli sığınmacıların yaşadığı kampı ziyaret etti.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni ve BM Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag eşliğinde kampa gelen Ban, burada Sosyal Güvenlik Bakanı Reşid Derbas ve Filistin'in Beyrut Büyükelçisi Eşref Dabbur tarafından karşılandı.

- "Filistinlilerin yaşadığı mülteci kampının inşası öncelikli konumuz olacak"

Kamptaki Filistinli çocukların eğitim gördüğü okulu gezen Ban yaptığı açıklamada, göreve geldiği tarihten itibaren kampın sorunlarının öncelikli meselesi olduğunu vurgulayarak, kampın inşasının uzun süredir devam ettiğini ancak verdikleri söz çerçevesinde inşayı tamamlamak istediklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, Filistinli gruplar ve Lübnan ordusu arasında 2007 yılında çıkan çatışmalarda kampın büyük kısmının tahrip olduğunu hatırlatarak "Az önce bir ailenin üyeleriyle tanıştım. Aralarından bir kadın ağlamaya başladı. Anlamaya ve teselli etmeye çalıştım. Ama hiçbir kelime bunun için yeterli değil. Burada yaşananlar ve şu anki durum çok üzücü." dedi.

Uluslararası toplumu kampın ihtiyaçları noktasında duyarlı olmaya çağıran Ban, "Kampın inşasının tamamlanması için 200 milyon dolar değerinde fona ihtiyaç var. İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nde bu konu önceliğimiz olacak." diye konuştu.

Trablus şehrindeki Suriyeli sığınmacıların yaşadığı kampı da ziyaret eden Ban, burada Sosyal Güvenlik Bakanı Derbas ile sosyal rehabilitasyon merkezinin açılışını yaptı.

Ban, kamplarda gördükleri karşısında etkilendiğini ve mültecileri desteklemek konusunda Lübnan hükümeti ve BM'nin beraber çalıştığını belirterek, "Burada yaşayan insanları desteklemek ve onların yaşam seviyelerini yükseltmek için buradayız." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, perşembe günü geldiği Lübnan'da resmi temaslar çerçevesinde Başbakan Temmam Selam, Savunma Bakanı Semir Mukbil, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Genelkurmay Başkanı General Can Kahveci ile görüştü. Ban, BM Lübnan Barış Gücü (UNIFIL) birliklerine de ziyarette bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.