BM Kalkınma Programı'nın 50. Kuruluş Yıl Dönümü

BM Kalkınma Programı'nın 50. Kuruluş Yıl Dönümü
Kalkınma Bakanı Yılmaz:- "Kalkınmış ülkeler, ekonomik büyüme, sosyal adaletin tesisi ve çevrenin korunması arasındaki uyumun sağlanması için finansal ve teknolojik olarak gelişmekte olan ülkeleri desteklemeli"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kalkınmış ülkeler, ekonomik büyüme, sosyal adaletin tesisi ve çevrenin korunması arasındaki uyumun sağlanması için finansal ve teknolojik olarak gelişmekte olan ülkeleri desteklemeli" dedi.

Yılmaz, ABD'nin New York kentinde BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) 50. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Gezegeni Koruma ve Kalkınmayı Sürdürme: Ekonomi ve Yaşam Koşullarını Geliştirmeyle Çevreyi Koruma Nasıl Dengelenecek?" başlıklı oturuma katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, büyüme, sosyal adalet ve çevrenin korunması arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten Yılmaz, "Eğer kısa dönemli planlarınız var ve büyümenin kalitesine fazla önem vermiyorsanız bu hedeflerin bazılarından ödün verebilirsiniz" diye konuştu.

Yılmaz, uzun vadeli planlar hedeflenip büyümenin kalitesine önem verilmesi durumunda ise ekonomik büyüme, sosyal adalet ve çevrenin korunması konuları arasında bir sinerji sağlanacağını ifade etti.

Enerji verimliliği alanında Türkiye'nin uygulamaları konusunda örnekler veren Bakan Yılmaz, Türkiye'nin yüksek oranda ithal enerjiye bağımlı olduğuna işaret etti.

Enerji verimliliğine yatırım yaparak Türkiye'nin düşük karbon salınımı ekonomik perspektifini uyguladığını vurgulayan Yılmaz, böylece daha az enerji kullanımının ve dolayısıyla daha düşük maliyetin özel sektörü daha rekabetçi hale getirdiğini, çevrenin de korunduğunu söyledi.

Yılmaz, bu alana yatırım yapılmasının dış enerji kaynaklarına bağımlılığı da azalttığını anımsattı.

İklim değişikliği ile küresel mücadele kapsamında Paris Anlaşması'nın kabul edildiğini ve bunun yakında imzalanacağını kaydeden Yılmaz, "Kalkınmış ülkeler, ekonomik büyüme, sosyal adaletin tesisi ve çevrenin korunması arasındaki uyumun sağlanması için finansal ve teknolojik olarak gelişmekte olan ülkeleri desteklemeli" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.