BM Kalkınma Programı'nın 50. Kuruluş Yıldönümü

BM Kalkınma Programı'nın 50. Kuruluş Yıldönümü
Kalkınma Bakanı Yılmaz:- "Suriye krizinde sağlanan uluslararası yardımların seviyesi yeterli değil"- "Bu sorunlar zamanla diğer bölgelere de yayılır ve herkesi etkiler. Krizin tüm külfetini bölgedeki ülkelere bırakamayız"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye krizinde uluslararası toplumun bölge ülkelerine sağladığı yardımların yeterli olmadığını belirterek, "Bu sorunlar zamanla diğer bölgelere de yayılır ve herkesi etkiler. Krizin tüm külfetini bölgedeki ülkelere bırakamayız" dedi.

Yılmaz, New York'ta BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) 50. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerine katıldı. Yılmaz, törenin BM Genel Kurulunda gerçekleşen açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10-15 yılda kalkınma alanında önemli mesafeler kaydettiğini ifade etti.

Türkiye'nin UNDP ile de uzun süredir ortak projeler geliştirdiğini ve İstanbul'un UNDP'nin bölgesel merkezine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Yılmaz, UNDP'nin Suriye krizi konusunda da önemli rol oynadığına işaret etti.

Oturumun yöneticisi BBC programcısı Stephen Sackur'un "Suriye konusunda aldığınız uluslararası destekten memnun musunuz?" sorusu üzerine de Bakan Yılmaz, "Destekleri hiç yeterli görmüyoruz" diye konuştu.

"Küresel olarak başkalarına yardım etmek aynı zamanda kendine yardım etmektir" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Suriye krizinde sağlanan uluslararası yardımların seviyesi yeterli değil. Suriye'ye komşu ülkeler yükü omuzluyor. Uluslararası toplum, Suriye'ye komşu ülkelere yardım etmeli ve bu külfeti paylaşmalı. Birlikte çalışmadan bu sorunu çözemeyiz. Bu sorunlar zamanla diğer bölgelere de yayılır ve herkesi etkiler. Krizin tüm külfetini bölgedeki ülkelere bırakamayız."

- "Kalkınma yardımları düşüyor"

Küresel olarak kalkınma yardımlarında düşüş görüldüğünü de vurgulayan Yılmaz, küresel krizin bunda etkili olabileceğini belirterek, "Ancak başkalarına yardım etmeden küresel krizden çıkamayacağımızı anlamalıyız" dedi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 2014 yılında 3.5 milyar dolar kalkınma yardımı yaptığını ve bunun Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 0.5'ine tekabül ettiğine işaret ederek, bu oranın BM'nin gelişmiş ülkelerin ulaşmasını beklediği kalkınma yardımı oranı olduğunu kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.