BM'den Myanmar'daki Müslümanlara yönelik ayrımcılığa tepki

BM'den Myanmar'daki Müslümanlara yönelik ayrımcılığa tepki
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü Ging:- "Kamplardaki geçici barınakların çoğu yıkılmak üzere ve kanalizayon sistemi korkunç boyutlarda kötü. Müslümanların kamplardan çıkmasına ve hastaneye gitmelerine bile izin verilmiyor"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Myanmar'da yerlerinden edilen Rohingya Müslümanlarının son derece sağlıksız kamp şartlarında yaşamaya çalıştığını belirterek, bu sorunun çözülmesi için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

Ging, Myanmar'da yaptığı incelemelere ilişkin BM'de düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'ın önemli bir demokratik dönüşümden geçtiğini ve bunun sonucu ülkenin kalkınmakta olduğunu ancak tüm kesimlerin bu imkanlardan faydalanamadığını söyledi.

Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarının bu gruplardan birisi olduğunu vurgulayan Ging, 2012 yılında başlayan olaylar nedeniyle halen 120 bin Müslümanın evsiz konumunda olduğunu dile getirdi.

Yerlerinden edilen Rohingyaların kaldığı kampları ziyaret ettiğini ifade eden Ging, "Kamplardaki geçici barınakların çoğu yıkılmak üzere ve kanalizasyon sistemi korkunç boyutlarda kötü. Müslümanların kamplardan çıkmasına ve hastaneye gitmelerine bile izin verilmiyor" dedi.

Kamplardaki çocukların "yürek parçalayıcı" koşullarda yaşadığını anlatan Ging, "Myebon'daki kampta Müslüman bir kadın, bir aylık bebeğini hastaneye götürmesine izin vermediklerini ve çocuğunun oksijen yetersizliğinden öldüğünü anlattı. Bu ayrımcı uygulamalara son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bu politikaların başarıya ulaşamayacağını da kaydeden Ging, "Ayrımcılık ve insanların haklarından mahrum edilmeleri gibi insanlık dışı politikalar tarih boyunca hiç başarılı olamamıştır" dedi.

Ging, yerlerinden edilmiş insanların evlerine dönebilmeleri ve barış içinde diğer toplumlarla birlikte yaşayabilmeleri için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Arakan'daki Müslümanlar, özellikle 2012'den itibaren güvenlik güçleri ve Budist grupların saldırılarına uğramış ve yerlerinden edilmişti. Arakandaki Müslümanlar, vatandaşlık haklarından mahrum edilerek Bangladeş ve diğer ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Yüzbinlerce Rohingya Müslümanı tehlikeli yolculuklara katlanarak Bangladeş, Tayland ve diğer bölge ülkelerine sığındı. Bazıları ise deniz ya da nehir yolculuğu sırasında boğularak can verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.