BM'nin Assange kararı

BM'nin Assange kararı
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:- "Çalışma grubunun kararını reddediyorum"- "Assange adaletten kaçan biridir. Ekvador Büyükelçiliği’nde adaletten saklanıyor"- İngiltere Başbakanlığı:- "Karar saçma. Kendisi hakkında ortada bir tutuklama emri var"

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Birleşmiş Milletler (BM) Çalışma Grubu'nun Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde verdiği kararı saçma bulduğunu belirterek, "Çalışma grubunun kararını reddediyorum" ifadesini kullandı.

Hammond, BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun bu sabah Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğunu açıklamasının ardından İngiliz medyasına değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu çalışma grubunun avukatlardan değil, sıradan insanlardan oluştuğuna işaret eden Hammond, "Çalışma grubunun kararını reddediyorum. Assange adaletten kaçan biridir. Ekvador Büyükelçiliği’nde adaletten saklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Assange’ın istediği an Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkabileceğine dikkati çeken Hammond, açıklamasında, "Fakat eğer bu yönde karar verirse İsveç’te adaletle yüzleşmek zorunda. Bu çalışma grubunun kararını saçma buluyor ve reddediyoruz" görüşüne yer verdi.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Karar saçma. Kendisi hakkında ortada bir tutuklama emri var. Kendisi hiç bir zaman ülkede hiçbir keyfi şekilde alıkonmamıştır. Ekvador Büyükelçiliğinde kalmak tamamen kendi seçimidir. Yasal tutuklama sürecinden kaçınmak için orada kalıyor."

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Sekreteri Christophe Peschoux, bu sabah Cenevre’de düzenlediği toplantıda, Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğu yönünde karar verildiğini açıklamıştı.

- 3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan uzun süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.