BM'nin Assange kararı

BM'nin Assange kararı
Wikileaks'in kurucusu Assange:- "5,5 yıldır hiçbir hüküm olmadan tutuluyorum. Bu, BM çalışma grubu tarafından yasa dışı bulundu"- "İsveç ve Birleşik Krallık'ın son iki hafta içinde BM'nin kararını temyize götürme fırsatı vardı ancak temyize başvurmadılar"

LONDRA (AA) - Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Birleşmiş Milletler'in (BM) çalışma grubunun İngiltere'deki tutukluluk haliyle ilgili lehinde verdiği kararı uygulaması ve üç yıldan fazladır bulunduğu Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden serbest bir şekilde ayrılmasına izin vermesi için Birleşik Krallık ve İsveç'e çağrıda bulundu.

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubu, "Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği" kararına varmış, Assange'ın elçilikten serbestçe ayrılma, özgürce seyahat etme ile İsveç ve İngiltere'den tazminat talebinde bulunma hakkı olduğunu bildirmişti. Assange ve hukuk ekibi BM grubunun kararını duyurmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Assange, İngiltere'nin başkenti Londra'nın lüks semtlerinden Knightsbridge'deki Ekvador Büyükelçiliğinden, Skype bağlantısıyla, avukatlarının, bağımsız gazeteciliği savunan Londra'nın merkezindeki "Frontline Club"da hazır bulunduğu basın toplantısına katıldı.

Toplantıda Assange'ın hukuk ekibinden John Jones, Melinda Taylor, Jennifer Robinson ve Baltasar Garzon yer aldı.

- "Temize çıktım"

İngiltere'deki tutukluluk haliyle ilgili BM çalışma grubunun lehinde verdiği kararı, kendisini "temize çıkardığını" yönünde değerlendirdiğini bildiren Assange, "5,5 yıldır hiçbir hüküm olmadan tutuluyorum. Bu, BM çalışma grubu tarafından yasa dışı bulundu. BM'nin kararı son karar ve temyize götürülemez. Hükümsüz tutukluluk bugün yasa dışı bulundu. İsveç ve Birleşik Krallık'ın son iki hafta içinde BM'nin kararını temyize götürme fırsatı vardı ancak temyize başvurmadılar. Tutukluluğumun meşruiyeti şimdi yerleşik bir yasanın konusu. Bu (BM kararı) Birleşik Krallık ve İsveç tarafından ortaya atılan yasal argümanların artık yolun sonuna ulaştığı anlamına geliyor. Bu argümanlar kayboldu. Temyiz yok, temyiz için ayrılan süre bitti" diye konuştu.

BM grubuna aldığı karardan ötürü teşekkür eden Assange, grubun bulgularının yasal bağlayıcılığı olduğunu vurgulayarak, "Bugün, yüzüme gülümseme getiren, gerçekten önemli bir zafere sahip olduk. Şimdi görev Birleşik Krallık ve İsveç devletlerinin kararı tamamıyla uygulamasıdır. Grup, kararlarının yasal bağlayıcılığı olduğunu bildirdi. Grubun kararları, ulusal yasalar, ülkeler arasındaki anlaşmaların üstünde. Grup, BM'nin kuruluşunun temelinin bir parçası" ifadelerini kullandı.

- İngiltere Dışişleri Bakanı, BM'yi "aşağılamakla" suçlandı

Assange ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın, BM'nin kararına yönelik "saçma" değerlendirmesine de değinerek, İngiliz bakanın ifadelerinin "aşağılayıcı" olduğunu ve açıklamasıyla BM'yi aşağıladığını söyledi. Assange, Hammond'ın ifadelerinin bir Dışişleri Bakanının itibarına yakışmadığını belirtti.

Toplantının soru-cevap bölümüne kalmayan Assange, konuşmasının bitiminde ailesini özlediğini dile getirdi.

- "Manevi işkence"

Toplantıda konuşan Assage'ın avukatlarından Jennifer Robinson da BM çalışma grubunun kararını, "Assange için çınlayan zafer" olarak tanımlarken, Assange'ın diğer avukatı Melinda Taylor ise Assange'ın süresiz tutukluluğunu "bir tür manevi işkence" ifadesiyle nitelendirdi.

Taylor, BM kararının, Assange'ın muhbirliğinin kurbanı olduğunun altını çizdiğini söyleyerek, "Assange, adaletin başarısızlığının kurbanı oldu. 5 yıl, 1 ay, 29 gündür tutuklu. Eğer etkili bir özgürlüğünüz yoksa, o zaman tutuklusunuz demektir. İsveç ve Birleşik Krallık halen bunu kavramayı reddediyor" yorumunda bulundu.

- "Tutuklama emri geçerliliğini koruyor"

Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanların oluşturduğu BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Sekreteri Christophe Peschoux, bu sabah Cenevre’de düzenlediği toplantıda, Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğu yönünde karar verildiğini açıklamıştı. Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak BM, İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, BM grubunun Assange lehinde verdiği karara yönelik, "Bu grubun kararını saçma buluyor ve reddediyoruz" demişti.

Öte yandan, kararın herhangi yasal bir bağlayıcılığı olmadığını bildiren İngiliz hükümeti, Assange hakkındaki Avrupa genelini kapsayan tutuklama emrinin geçerliliğini koruduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle, Birleşik Krallık'ın Assange'ı İsveç'e iade etme gibi bir yasal zorunluluğu bulunuyor" açıklamasını tekrarlıyor.

- 3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor

Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralyalı bilgisayar programcısı Assange'ın, tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.