Böbrek Taşı Olanlar Kalsiyuma Dikkat!

Böbrek Taşı Olanlar Kalsiyuma Dikkat!
Böbrek taşı rahatsızlığı olanlar için önceki yıllarda kalsiyumdan uzak durmaları gerektiği söylenmişti ama yapılan son araştırmalardan sonra kalsiyum eksikliğinin böbrek taşı oluşuma neden olduğu görüldü. Detaylar yazımızda..

Geçmiş yıllarda böbrek taşını oluşumunu engellemek için peynir, süt gibi kalsiyum içeren gıdaların yenilmemesi gerektiği tavisiye ediliyordu ancak günümüzde yanlış olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. M. Tulga Eğilmez, “Eski bilgilerin aksine yapılan araştırmalar günlük kalsiyum alımı az olan kişilerde taş oluşum riskinin daha fazla olduğunu gösterdi” dedi.

Kalsiyum eksikliği böbrek taşı riskini arttıyor!

Doğum sancısına eşdeğer olarak gösterilen böbrek taşı hastalığının altında birçok genetik faktör ve metabolik bozukluk olabiliyor. Dr. Eğilmez, sıcak iklimlerde daha sık görülen hastalığın beslenme tarzının taş oluşumunda rolünün çok önemli olduğunu dile getirdi. Aşırı oksalat içeren ıspanak, kakao, çikolata, soya, kuru incir, çilek, karabiber, fındık, maydanoz ve pancar gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini altını cizen Dr. Eğilmez, “Süt, yoğurt ve peynir, aşırı olmamak kaydıyla düzenli olarak tüketilmelidir. Kola ve gazlı içecek tüketimi sınırlandırılmalı, tuz tüketimi azaltılmalıdır. Vitamin D takviyesi almamalı, günlük vitamin C alımını 1500-2000 mg ile sınırlandırmalı ve B6 vitamini eksikliğinden kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.

Bol Sıvı tüketilmeli!

Sıvı miktarının arttırılmasının hastalıktan korunmak için en etkili yöntem olduğunu söyleyen Dr. Eğilmez, önerilen sıvı miktarının günde 2 litre idrar oluşturacak kadar sıvı alınımı olduğunun altını cizdi. Eğilmez, “Sıcak iklimde yaşayan veya çalışan insanların ter ile kaybettikleri sıvı miktarını telafi etmek ve istenen idrar miktarına ulaşmak için normalden daha fazla sıvı tüketmeleri gerekir” dedi.

"Tedavi edilemeyecek hiçbir taş kalmamıştır”

Taşa yönelik diyet ve destekleyici ilaç tedavisine rağmen taş oluşabiliyor. Bu durum teknolojik gelişmelerle birlikte çok daha kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Dr. M. Tulga Eğilmez, “Artık açık cerrahi sadece çok özel durumlarda uygulanıyor. Endoskopik (kamera eşliğinde kapalı) yöntemlerle idrar yollarında ulaşılamayacak hiçbir kısım ve tedavi edilemeyecek hiçbir taş kalmamıştır.”

Ülkemizde altarnatif tıp çılgınlığı yaşanıyor.İnsanlarımızın kendilerini kobay gibi kullanmak adına yaptıkları ve denedeikleri o kadar çok tuhaf metodlar varki herzaman olumlu sonuç vermeyebiliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.