Boko Haram'ın eylem taktikleri

Boko Haram'ın eylem taktikleri
Daha önce askerlerle çatışan Boko Haram, sınırlarda güvenlik önlemlerinin artması ve ordunun etkin müdahalesi karşısında eylem planını son birkaç aydır intihar saldırısına dönüştürdü- Örgüt, Ağustos 2014'ten bu yana Kamerun'da 293'ü intihar ve mayınlı olm

MAROUA (AA) - ANNE MIREILLE NZOUANKEU - Çad Gölü bölgesindeki ülkeleri hedef alan Boko Haram örgütünün son dönemde sık sık düzenlediği intihar saldırıları, örgütün eylemcilerini hangi yöntemlerle kandırdığı konusunda soru işareti yaratıyor.

Boko Haram, Kamerun'da Ağustos 2014-14 Mart 2016 döneminde 43'ü silahlı, 293'ü intihar ve mayınlı olmak üzere 336 saldırı düzenledi.

Kadın intihar eylemcileri, bombalarını gizlemek için hamile veya başının üstünde yük taşıyormuş izlenimi verirken, erkekler bombayı geniş ve uzun elbiselerinin altında gizliyor.

Kamerunlu istihbarat yetkilileri, intihar saldırısı hazırlığında olan ancak eylemini gerçekleştiremeden tutuklanan Boko Haram militanlarının sorgularında, intihar bombacısı olarak seçilen militanların özel olarak eğitildiği itirafında bulunduklarını aktardı.

- Beyinleri yıkandıktan sonra eyleme

Adının açıklanmasını istemeyen bir istihbarat yetkilisi, örgüt liderlerinin, çoğunluğunu yıllar önce ailelerinden koparılmış kız çocuklarının oluşturduğu intihar saldırganlarını, beyinlerini yıkadıktan sonra eyleme gönderdiğini belirtti.

İntihar bombacılarının, eylemlerini, liderlerinin bu yönde telkinlerinin ardından 72 saat içinde gerçekleştirdiğine dikkati çeken yetkili, bazı saldırganların da son anda caydığını ve güvenlik güçlerine teslim olduğunu ancak örgütün bu tür olasılıklara karşı önlem almak amacıyla eylemciyi yakından takip eden başka bir militanı da görevlendirdiğini ifade etti.

Yetkili, örgüt liderlerinin, militanların etkili eylem düzenlemesi için örgüt dışındaki hayatına ilişkin her şeyi onlara unutturmaya çalıştıklarını da kaydetti.

- İntihar eylemcilerinin yüzde 80'i kadın

Kamerun ordusundan Albay Didier Badjeck, daha önce askerlerle doğrudan çatışmaya giren Boko Haram'ın sınırlarda güvenliğin güçlendirilmesinin ardından son zamanlarda adını intihar eylemleriyle duyurduğunu vurguladı.

Örgütün son bir buçuk yıldır Kamerun'da düzenlediği 34 intihar saldırısında 60'ı militan, 3'ü asker 234 kişinin öldüğünü söyleyen Badjeck, intihar eylemcilerinin yüzde 80'inin kadınlardan oluştuğu ve yanında başka bir kişiyle saldırı düzenlediğini belirtti.

Boko Haram, sınırlarda güvenlik seviyesinin yükselmesinin ardından mayınlı saldırılarını da arttırdı. Stratejik bölgelere yerleştirilen bomba düzenekleri, hedefin geçişi sırasında patlatılıyor. Yetkililer, Ağustos 2014'ten bu yana örgütün 47 mayınlı saldırı düzenlediğini açıkladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.