Bombalı provokasyona hapis istemi

Bombalı provokasyona hapis istemi
Van'da terör örgütü PKK lehine düzenlenen yürüyüş esnasında, provokasyon amacıyla çivilerle güçlendirilmiş el yapımı patlayıcıyı ile eylem hazırlığı yaparken yakalanan 3 şüpheli hakkında 15 yıldan 30 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı- İddianameden:

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da terör örgütü elebaşı lehine düzenlenen yürüyüşe katılanlara yönelik bombalı eylem hazırlığı yaparken yakalanan 3 sanığın 15 yıldan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde geçen yıl düzenlenen yürüyüş sırasında provokasyon amaçlı, çiviyle güçlendirilmiş patlayıcıyla eylem hazırlığı yaparken yakalanan şüpheliler S.M, F.K, R.K. hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıkların, "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Görevi yaptırmamak için direnmek" ve "Gösteri, yürüyüş kanuna muhalefet" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede, İpekyolu ilçesi Sebze hali kavşağında terör örgütü elebaşı lehine gerçekleştirilen yürüyüş ve sonrasında yapılacak basın açıklamasıyla ilgili "155 Polis imdat" hattına yapılan "Yürüyüşte ses bombası kullanılacak. Ses bombasını belediye binasında hazırlamışlar." ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Yürüyüşten bir gün önce patlayıcı yapımından arta kalan malzemelerin bulunduğu bildirilen iddianamede, şüphelilerin belediye binasından aldıkları patlayıcılarla yürüyüşün yapılacağı yere gitmek isterken yakalandıkları belirtildi.

- Patlayıcıyı "çeyiz" olarak şifrelemişler

Sanıklardan S.M'nin terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması ile irtibatlı olduğu, örgütün talimatları doğrultusunda hareket ettiği ifade edilen iddianamede, şöyle denildi:

"Ele geçirilen notlardan anlaşılacağı üzere örgüt mensuplarının ailelerinden 'değer ailesi' diye bahsettiği, tespit ettiği kişilerin isimlerini örgüte vererek sözde KCK sözleşmesine göre yargıladıkları ve cezalandırdıkları değerlendirilmektedir. Görüşme içerikleri birlikte değerlendirildiğinde, şüphelinin yasa dışı eylemde kullanmak amacıyla yapılan patlayıcı maddelerden 'çeyiz', malzemelerin konulduğu Van Belediyesi Zabıta bürosundan da 'hocanın ora' olarak bahsederek şifrelediği anlaşılmaktadır."

Sanık S.M'nin ifadesinde av malzemeleri satan bir toptancıdan malzemeleri alarak patlayıcıları yaptığını anlattığı kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Örgütün bana verdiği ufak tefek işleri yaparak aldığım meblağlarla geçimimi sağlıyorum. Biz malzemeleri alarak eski belediye binasına gittik. Zaten terk edilmiş bina olduğu için giriş çıkışlarda sıkıntı olmuyordu. Akşam üzeri aldığımız malzemelerle ele geçirilen 16 adet patlayıcı maddeleri yaptık. Eskiden de mahallelerde düğünlerde atılan torpilleri yapardık. Özel olarak eğitimini almadım. Küçükken kendi kendimize öğrendiğimiz torpil yapmayı geliştirerek öğrenmiştik. Bu patlayıcı maddeleri yaptıktan sonra götürüp teslim edecektik. Malzemelerin nerede kullanılacağını bilmiyorum. Yaptığımdan pişmanım."

- "Patlayıcılar öldürücü nitelikte"

İddianamede, şüphelilerin yakalandığı otomobilde ele geçirilen patlayıcı maddeler üzerinde yapılan incelemelerde, parça ve basınç etkili el yapımı bombanın patlaması neticesinde canlılar üzerinde öldürücü ve yaralayıcı, cansızlar üzerinde yakıcı, yıkıcı ve tahrip edici özelliğe sahip oldukları yönünde rapor düzenlendiği vurgulandı.

Şüphelilerin, terör örgütü PKK'nın talimatıyla patlayıcı madde yaparak eylemlerde kullanmak üzere taşıdıklarının ifade edildiği iddianamede şu değerlendirme yapıldı:

"Ele geçirilen patlayıcı malzemeler, PKK/KCK terör örgütü adına ses getirici, toplumda korku ve panik duygusu uyandırarak, devlete olan güveni azaltmayı amaçlayan eylem yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda şüphelilerin, sistematik şekilde hiyerarşik yapı ve emir talimat ilişkisi içerisinde PKK/KCK terör örgütünün üyesi oldukları anlaşılmaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.