Borçsuz belediyenin başkanı sırrını açıkladı: Tek kuruş ödersem…

Borçsuz belediyenin başkanı sırrını açıkladı: Tek kuruş ödersem…
Tarihinde hiç kredi kullanmamış olan Karatay Belediyesi’nin Başkanı Hasan Kılca, Karatay’daki bereketin özünde faizsiz ve borçsuz belediyecilik olduğuna işaret ederek, “Faize tek kuruş ödersem bereketimiz de uykularım da kaçar, uyuyamam” dedi


Karatay’ın bereketli bir ilçe olduğunu dile getiren Başkan Hasan Kılca, “Bizim birinci önceliğimiz borçsuz belediye hizmeti sunmak. Biz faize para ödemeyiz. Ben faize para ödersem uyuyamam. Ne kadar paramız varsa o kadar hizmet üretiriz. Para kaynağını kendi içimizden üretiriz. Kazanan yatırımlara imza atarız. Ekonomik bir gelir elde ederiz. Ama bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kesinlikle Karatay’da faize para ödenmeyecek. Herhangi bir finansman kaynağı aramadan, herhangi ek bir finansman ihtiyacı duymadan 151. yatırımımızın temelini attık. Sürekli olarak da ilçemizin gelişimi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

whatsapp-image-2023-09-13-at-15-15-04.jpeg
MAHALLE SAYISININ NEDEN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI
Karatay’daki 80 mahallenin 63 mahalleye düşürülmesi konusundaki yaklaşımlarının perde arkasını Pusula’ya anlatan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Bizim 80 mahallemizin 48 tanesi merkezde, 32 tanesi de merkez dışında kalan mahalleler. Kırsal mahallelerimiz önceden köy hüviyetinde olan mahalleler. Buralarla ilgili bir tasarrufumuz olmadı. Tabi merkezdeki mahallelerimizin sayısını azaltmaya yönelik çalışma bugünden yarına ortaya çıkmış bir tasarruf değil. Üzerinde yaklaşık bir yıldır çalıştığımız bir konu. Tabi bir belediye başkanı için yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde mahalle sayısını düşürmek pek de alışılagelmiş bir durum değil, büyük bir handikap. Ancak ben bu durumu şöyle izah edeyim. Biz Konyalıyız, Karataylıyız. Şehrimizi ve ilçemizi seviyoruz. Biz Konyamızın ve Karatayımızın aleyhine bir şey yapmayız. Bilakis, Karatay’ın gelişimine katkı sunmak amacıyla ortaya konulmuş bir çalışmadır” dedi.
TEMELİNDE DAHA İYİ HİZMET EDEBİLMEK ARZUSU VAR
Belediye hizmetlerinin sürdürülebilir olabilmesi için her şeyin bir nizam dahilinde olması gerektiğini vurgulayan Başkan Hasan Kılca, “Merkezdeki bazı mahallelerimizin nüfusu 500’ün altına düşmüştü. Ali Ulvi Kurucu Caddesi ve devamındaki Celalettin Karatay Caddesi’nin sağında ve solunda kalan mahalleler var. Yine Adana Çevreyolumuz ve Karaman Çevreyolumuz var. Bu çevre yolunun böldüğü mahallelerimiz var. Yine bazı mahallelerimizde sokaklarla, bazı mahallelerimizde parsellerle sınırlar belirlenmiş. Dolayısıyla girift bir yapı ortaya çıkıyordu. Biz geometrik olarak mahallelerle ilgili fiziki yapıları ortaya koyan bir çalışma yaptık. Sonrasında ise mahallelerin nüfus sayılarını dikkate alarak bazı mahallelerin birleşmesinin daha faydalı olacağını gördük. Mahallelerimizin parsellerle ya da sokaklarla değil, ana caddelerle bölündüğü bir mahalle sistemine geçtik. Tüm bunların temelinde mahalleye daha nizami ve daha iyi hizmet edebilme arzusu ve kaygısı var” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2023-09-13-at-15-15-05.jpeg
BU DÜZENLEME KADİM MAHALLELERİ KORUYACAK
Karatay’ın Araplar, Sedirler, İşgalaman, Mengene, Yediler, Keçeciler, Sarıyakup, Karaaslan gibi geçmişi çok eskilere dayanan kadim mahallelere sahip olduğuna işaret eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Bu mahallelerin kültürünü korumak ve ihya olmalarını sağlamak adına da bu düzenlemeyi yaptık. Geçtiğimiz hafta muhtarlarımıza da gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Muhtarlarımız da bu durumu olumlu karşıladı. Bir mahalle muhtarımız, ‘Allah razı olsun, doğru olanı yapmışsınız. Belki benim için aleyhte bir durum ama olması gereken buydu’ dedi. 17 muhtarlığımız da mahalle sayımızın azalması ile birlikte kapanmış olacak. Ancak muhtarlarımızla yaptığımız görüşmelerde fikirlerimizi beyan ederek neden böyle bir değişikliğe gideceğimizi izah ettiğimizde hepsi de mantıklı ve makul buldu. Desteklerini beyan etti. Hizmetlerin daha sağlıklı bir şekilde ve daha hızlı yürütülebilmesi adına belediye olarak böyle bir tasarrufta bulunduk. Muhtarlarımızın da mahallelerinin sınırlarını bilmeleri ve kendi görev alanlarındaki hizmetlerini daha nitelikli hale getirebilmeleri adına bu düzenleme fayda sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.
‘KARATAY’DA DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR’
Karatay Belediyesi’ni 370 bin Karataylının kendilerine bir emaneti olarak gördüklerini dile getiren Başkan Kılca, “Bize emanet edileni en iyi şekilde ve hakkıyla temsil edebilmek ve hizmet edebilmektir bizim görevimiz. 370 bin insana hizmet edebilmek adına gayret gösteriyoruz. Yaptığımız hizmetlerin hepsi bu amaçladır. Bizim Karatay’da yapacağımız daha çok iş var. Kentsel dönüşümünü henüz tamamlayamamış bir ilçe Karatay” dedi.
Bu amaç doğrultusunda ise ilçenin ihtiyacı olan yollar, okullar, sosyal tesisler, sağlık tesisleri, meslek edindirme kursu binaları, parklar ve yeşil alanlar gibi birçok hizmeti sunduklarını ifade eden Kılca, Karatay’a her yıl 30 yeni park kazandırdıklarına vurgu yaptı.
Kentsel dönüşümün hızlanması adına da öncülük ettiklerini bildiren Başkan Hasan Kılca, “Biz bir mahalleye ya da bir bölgeye sosyal tesis kazandırdığımız zaman özel sektörün de bu bölgelere bakış açısı hızla değişiyor. Bir park yapıverdiğimiz zaman etrafı hızla özel sektör eliyle inşa edilebiliyor. Konut hamleleri hemen arkasından geliyor. Dolayısıyla şehrin ihtiyaçlarını karşılamak adına bizim yön de vermemiz gerekiyor ki kentsel dönüşümde bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2023-09-13-at-15-14-36.jpeg
KAFE KARATAY ÇOK BEĞENİLDİ
Bölgenin sosyal anlamdaki en önemli ihtiyaçlarından birini Kafe Karatay projesi ile giderdiklerine işaret eden Başkan Hasan Kılca, “Kafe Karatay projemiz, kafeler içerisinde en çok beğenilen tesisler arasında ilk sırada. Biz yola çıkarken dedik ki ya mükemmel bir şekilde yapalım ya da bu işe hiç girmeyelim. Çünkü bizim hedefimiz vatandaşın memnuniyeti. Ucuz da satmıyoruz ürünleri. Ekmekte olduğu gibi piyasada bir denge unsuru oluşturmak istiyoruz. Gönül rahatlığıyla insanımız kafelerimize gelebiliyor” dedi.
Rasim Atalay

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum