"Bosna kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi

"Bosna kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi
Sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Sırp savaş suçlusu zanlısı Seselj:- "Lahey, Balkanlar'da meydana gelen tüm zulümlerden Sırpları sorumlu tutuyor"

BELGRAD (AA) - Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanması devam eden ancak sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest kalan Sırp savaş suçlusu zanlısı Vojislav Seselj, ICTY'nin Radovan Karadzic hakkındaki kararına ilişkin, "Lahey, Balkanlar'da meydana gelen tüm zulümlerden Sırpları sorumlu tutuyor." dedi.

Aşırı milliyetçi açıklamalarıyla tanınan Sırp Radikal Partisi (SRS) Genel Başkanı Seselj, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da partisinin düzenlediği hükümet karşıtı protestoda konuştu.

Bosnalı Sırpların eski lideri Karadzic'e verilen 40 yıllık hapis cezasını değerlendiren Seselj, "Suçlunun kendisi olan Lahey, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) ilk başkanı Karadzic'i 40 yıllık köleliğe mahkum etti." dedi.

Karadzic'in "masum ve suçsuz olduğunu" ve sadece "Sırp olduğu için yargılandığını" savunan Seselj, "Lahey, yeni bir tarih yazmaya çalışıyor. Balkanlar'da meydana gelen tüm zulümlerden Sırpları sorumlu tutuyor." diye konuştu.

Seselj, bugün aynı zamanda NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasının 17. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Sırbistan'ın NATO üyesi olmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Seselj, mevcut hükümeti eleştiren sert açıklamalarının ardından, protestoya katılan göstericilerle yürüyüş düzenledi.

ICTY'de, 1991-1993 yılları arasında Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Voyvodina bölgesinde Sırp olmayan halklara yönelik savaş suçu işlemekle suçlanan Seselj hakkındaki kararın 31 Mart'ta açıklanması bekleniyor.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Seselj, 2003 yılında teslim olmuş ve yargılanmasına 2007 yılında başlanmıştı.

2014 yılının kasım ayında kanser hastalığı nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Seselj, salıverilmesinin ardından birçok kez miting düzenlemiş, Lahey'e kendi rızasıyla dönmeyeceğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.