Botan Vadisi'ne cam seyir terası

Botan Vadisi'ne cam seyir terası
Doğa ve kültür turizminin gözde mekanlarından Tillo'daki bin 900 rakımlı Kaletül Üstad Tepesinde yapımı tamamlanan cam seyir terası, 1 ay sonra hizmete açılacak- DİKA'dan sağlanan finansman ile 1 milyon liraya mal olan terasın ilçe turizmine büyük katkı s

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ/MEHMET ALİ OLGAÇ - Siirt'in Tillo ilçesindeki Kaletül Üstad Tepesinde yapılan cam seyir terası tamamlandı.

Dicle Kalkınma Ajansından (DİKA) sağlanan finansmanla il merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Kaletül Üstad Tepesinde 850 metre yükseklikte sarp kayalara kurulan seyir terası, bir ay sonra hizmete açılacak.

Bir süre önce tepenin sol tarafında turizm tesisi alanında Botan Vadisine hakim noktaya inşa edilen ve kaya birleşim noktasından 7 metre uzunluktaki seyir terası, 40 metrekareden oluşuyor.

Tillo Kaymakamı Yunus Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaletül Üstad Tepesinin doğa güzelliği dışında kültürel değerinin de bulunduğunu, İbrahim Hakkı hazretlerinin "Işık Hadisesi"nin başlangıç noktası olduğu için Siirt dışından gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir yer olduğunu söyledi.

Tepede yapılan proje çalışmalarının tamamlanması ile bölgenin doğa ve inanç turizmi açısından büyük önem arz edeceğini belirten Koç, projenin ilk etabı olan terası yaptıklarını aktardı.

- U şeklinde tasarlandı

Cam seyir terasının Siirt ve çevre illerde bulunmadığını dile getiren Koç, şöyle konuştu:

"Cam seyir terası, Botan Vadisi'nin eşsiz güzelliğini sunuyor. Ziyaretçiler 7 metre uzunluğunda ve 'U' şeklinde mimariye sahip terastan vadinin güzelliğini izleyecek. İnşallah yakın bir zaman içerisinde açılışını hep beraber yapacağız. Cam teras üzerinde ziyaretçiler vadiyi izleyip fotoğrafını çektirebilecek."

Çalışmaların yürütüldüğü bölgenin piknik alanından ziyade maneviyatın yüksek olduğu bir alan olarak düzenlendiğini kaydeden Koç, "Buranın kültürel değerini özellikle ön plana çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Koç, Kaletül Üstad Tepesinde İbrahim Hakkı hazretlerinin 250 sene önce bir güneş mekanizması inşa ettiğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"21 Mart ve 23 Eylül'de günün ilk ışıkları 3 kilometre uzaklıktaki Tillo'daki İsmail Fakirullah hazretlerinin türbesinin kubbesine düşüyor. Henüz daha ilçe aydınlanmamışken, güneş ışınları kubbeden kırılmak sureti ile değer verdiği ve çok sevdiği hocası İsmail Fakirullah hazretlerinin sandukasının başucuna düşüyor. Bunu yapmak için burada bir duvar yapıyor. Dolayısıyla burası bizim için kültürel alanda önemli bir yer."

Kaymakam Koç, tepedeki projenin tamamının 2017 yılında tamamlanmasını planladıklarını aktardı.

- Turizme katkı

DİKA Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ömer Faruk Mergen ise destekledikleri proje ile Siirt'in ve Tillo'nun turizm cazibesinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Yenilikçi projeler ile kente gelecek turistlerin konaklama sürelerini arttırmaya çalıştıklarını dile getiren Mergen, "Siirt'i turistin ilgisini çekecek bir yer haline getirmeye çalışıyoruz." dedi.

Ziyaretçilerden Ahmet Arslan da cam terastan vadiyi izlemenin çok farklı olduğunu söyledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.