Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)- "(Seçim ittifakı teklifi) Bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi, ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır"- "İlk defa seçim öncesi ittifakı yasal hale getiren, bunun çer

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, TBMM'ye sunulan seçim ittifakı teklifine ilişkin, "Bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi, ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi dün TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu düzenlemeye ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Bozdağ, bunun, Türkiye'deki siyasi hayat için son derece önemli bir değişiklik olduğunu söyledi.

Siyasi Partiler Yasası'nın bugüne kadar partiler arası ittifakı yasakladığını hatırlatan Bozdağ, "İlk defa seçim öncesi ittifakı yasal hale getiren, bunun çerçevesini çizen ve bir kişinin kendi partisinden istifa etmeden başka bir partinin listesinden aday olmasına ve partilerin de başka partileri desteklemesine imkan veren bir yasal düzenleme teklifi Parlamento'ya sunuldu. Bu çok açıdan son derece önemli." ifadesini kullandı.

Bunun, partiler arasındaki işbirliğini, dayanışmayı, yakınlaşmayı temin edeceğine işaret eden Bozdağ, seçmenlerin de yakınlaşmasını sağlayıp, ayrışmaları azaltacağını bildirdi.

Bekir Bozdağ, yeni sistem bakımından bu düzenlemenin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çünkü cumhurbaşkanı hükümet sistemi esasında yürütme yetkisini doğrudan halktan alan yeni bir anlayışı hayata geçirdi. Yürütme yetkisini halktan alabilmek için yüzde 50 artı 1'in oyuna ihtiyaç var. Bu da partiler, seçmenler arası yakınlaşmayı zorluyor. İlk turda cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde ikinci tura gitmesi söz konusu. O da iki adaylı olacaktır. Bu da ister istemez bütün partileri ve seçmenleri adaylardan yana yakınlaştırmaktadır ya da uzaklaştırmaktadır. Bu düzenleme, seçim öncesinde milletin önüne dürüstçe siyasi partilerin çıkıp 'Biz ittifak yaptık.' demelerine imkan veriyor. Yani zorunlu bir ittifak değil, ihtiyari bir ittifak yapma imkanı getiriyor. Seçimden önce getiriyor. 'Bizi tanıyın, bizi görün, biz ittifak yaptık, ittifakımızın çerçevesi şudur.' diyecekler ve milletin huzuruna öyle çıkacak. Vatandaş da tercihte bulunurken, önünde olan tabloya göre bu tercihini sağlayacaktır."

- "İttifaka giden partiler yan yana"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bu teklifle, ittifakı yasaklayan yasal kuralların kanunlardan çıkarıldığını, ittifakı serbest bırakan ve kuran yasal düzenlemelerin kanunlara taşındığını belirterek, "Bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır. Çünkü bu durumda baraj iki partinin aldığı oy toplamı üzerinden hesap edilecek ve iki parti yüzde 10'dan fazla oy almışlarsa, barajı geçmiş sayılacak. Partilerden birinin az, diğerinin çok oy alması sonucu değiştirmeyecektir. Bu açıdan son derece önemli bir düzenleme." dedi.

Siyasi partilerin ittifaka bir isim de koyabileceklerini, koymamaları durumunda oy pusulasında "ittifak" ifadesinin birlikte hareket eden partilerin üzerinde yer alacağını vurgulayan Bozdağ, seçmenlerin sandığa gittiğinde oy pusulasında ittifaka giden partileri yan yana göreceğini aktardı.

Bozdağ, AK Parti ve MHP'nin ittifak yapacağını açıkladığını hatırlatarak, AK Partili seçmenin AK Parti'ye, MHP'li seçmenin MHP'ye oy atacağını dile getirdi. Daha sonra oyların sayımı, dökümü, partilere dağılımı yapılırken ittifakın adeta tek hesap edileceğini belirten Bozdağ, alınan oyların toplamı doğrultusunda illerde milletvekili dağılım hesabı yapılacağını ifade etti.

- "Herkes kendi partisine oy verecek"

Bozdağ, ittifaka giren partilerin milletvekili dağılımının kendi içinde yapılacağına değinerek, "O ilde ittifakta olan partilerden diyelim AK Parti şu kadar, MHP bu kadar oy aldı. Kime ne kadar milletvekili düştüğü de kendi içindeki bu hesaplamaya göre dağılım yapılacak. Dolayısıyla, seçmenin iradesi hür bir şekilde sandığa yansıdığı gibi kendi partilerine oy verme iradeleri de yansıyacak. Ve bunun milletvekili seçim sonuçlarına da doğrudan yansıması söz konusu olacaktır." diye konuştu.

Mührün ortaya veya iki partiye basılması durumunda oyun ittifakın hanesine yazılacağını, bu oyların "ittifak oyu" olarak kabul edileceğini belirten Bozdağ, bunların dağıtımının partilerin aldığı oy oranına göre yapılacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, herkesin kendi partisine oy vereceğini, ancak oylar hesaplanırken, vekil dağıtımı yapılırken ayrı bir usulün ortaya konulacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.