Bozuk parayla oynanan oyun çocukların ellerinde kalıcı hasar bırakabilir

Bozuk parayla oynanan oyun çocukların ellerinde kalıcı hasar bırakabilir
İlk ve ortaokul öğrencileri arasında yaygınlaşan, bozuk paranın ele sertçe çarpılmasıyla oynanan oyun, hem psikolojik hem fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor.Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Nuri anlattı

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin, son dönemde genellikle ilk ve ortaokuldaki çocukların bozuk paraların kenarları keskinleştirildikten sonra ele çarptırılmasıyla oynadıkları "kanlı para"nın sağlığa zararları hakkında açıklamalarda bulundu.

Hem ailelerde hem de hekimlerde endişe yaratan kanlı paranın, bir oyun olarak isimlendirilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Aktekin, bunun doğrudan bir eylem içermese de bir şiddet biçimi olduğuna, hem psikolojik hem fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

KEMİKTE KIRIKLARA DA NEDEN OLABİLİR

Aktekin, elin kaslar, bağlar, tendonlar açısından anatomik olarak çok özel olduğunu belirterek, "Çünkü, elde oluşacak bir problem kalıcı hasarlar bırakabilir. Bunu uygularken çocukların birbirlerine eli kanatıncaya kadar sert davranmaları sonucu oluşacak yaraya bağlı enfeksiyon gelişmesi de söz konusu." dedi.

Özellikle paranın elin içine konulduktan sonra elin sert bir zemine vurulması aşamasının daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizen Aktekin, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü, el içinde tendonlar, eklemlerin kapsülleri, kaslar ve kemik var. Yüksek enerjiyle oluşan ve tekrarlanan bu travma kemikte kırıklara da neden olabilir. Buna bağlı tendonda bir yaralanma, eklemin tamamen hareketsiz hale gelmesine veya bir sinirin hasar görmesi elde uyuşmaya yol açabilir. Eklem hareketlerini kısıtlayacak tendonda ya da kapsülde problem gelişmesi halinde, hasarın kalıcı olması da muhtemel. Bu durumda kişi, elini kullanamayabilir ya da büyük sıkıntılar yaşayabilir. Günlük yaşamımızda tüm işlemlerimizi el ve parmaklarımız yardımıyla yaptığımızdan, elde gelişebilecek bir yaralanma ciddi sıkıntılara neden olabilir."

AİLELER ÇOCUKLARININ ELLERİNİ KONTROL ETMELİ

Ebeveynlere ve öğretmenlere çağrıda bulunan Aktekin, çocukların avuçlarının içinde ya da el üstünde parmak eklemlerinde yara olup olmadığına bakılmasını ve çocuklara sağlıklarının nasıl olumsuz etkileneceğinin anlatılmasını tavsiye etti.

Aktekin, sosyal medyada buna ilişkin iletilerin, yetkili mercilerle tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılmasını ve yayının kaldırılmasını önerdi.

ÇOCUĞUNUZUN NEDEN BÖYLE ŞEYLER YAPTIĞINI TESPİT ETMEK GEREKLİDİR

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık da özellikle Kovid-19 salgını döneminde çocukların eskiye göre daha az sosyalleştiğini ve içlerine kapanma oranlarının arttığını söyledi.

Eğitim şartları ve ekonomik koşullara bağlı çocukların ekstra aktivitelere katılımlarının zorlaştığını, spor, sanat gibi ev dışında yapılan faaliyetlerden uzaklaştıklarını belirten Işık, dolayısıyla çocukların kendilerince farklı şeyler geliştirdiğini aktardı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.