Bu 5 baharatla kilo verme hedefinize ulaşacaksınız

Baharatlar çoğunlukla yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Ancak pek çok baharat gerçek süper gıdalardır ve doğal olarak esansiyel yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller gibi değerli aktif bileşenler içerir. Bazıları vücutta sindirime olumlu etkileri olan ve keskin kokulu maddeleri de içerir. İçerdiği acı maddeler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olabilir. Bazıları ayrıca metabolizmanızı doğal olarak uyararak ve dolayısıyla yağ yakımını artırarak kilo vermenizde yardımcı olur. Baharatlar ayrıca kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olabilir ve böylece iştahı azaltabilir.
İşte kilo vermenize yardımcı olacak beş favori baharat:

ZERDEÇAL
Zerdeçal, baharatlar arasında çok yönlü bir sağlık ürünü olarak kabul edilir ve dünyadaki en sağlıklı gıdalardan biridir. Süper gıdanın enerji verici, temizleyici ve antiinflamatuar etkisi vardır ve metabolizmayı hızlandırır. Sihirli kök, daha fazla safra üretilmesini sağlayan ve dolayısıyla bağırsaklardaki yağın parçalanmasını uyaran kurkumin maddesini içerir. Kurkumin aynı zamanda tokluk hissine olumlu etkisi olan ve kan şekeri seviyesini sabit tutan acı bir maddedir.
Zerdeçal, zencefil familyasına ait bir bitki türüdür ve Güney Asya'dan gelmektedir. Turuncu-sarı rengi ve hafif, baharatlı tipik bir aroması vardır. Zerdeçal genellikle toz halinde bulunur ancak taze kök de işlenebilir.
Zerdeçal suyuyla kilo verin
Sabahları sağlıklı bir zayıflama içeceği zerdeçal suyudur. Zerdeçal ile zayıflamanın en kolay ve etkili yoludur. Hazırlanması hızlı, sindirimi kolay ve kalorisi düşüktür.
Hazırlanışı:
Bir sürahiye 4 su bardağı ılık su dökün.
Suya 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve toz tamamen eriyene kadar karıştırın.
Kurkumin yağda çözündüğü için birkaç damla yemeklik (zeytinyağı veya ayçiçek yağı) yağ ekleyin.
Daha fazla lezzet için isteğe göre biraz limon suyu ve 1 çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

TARÇIN
Tarçın en eski baharatlardan biridir ve sadece sahlep ve kurabiyeler için kullanılmaz. Kahverengimsi baharat artık Hint chai çayı gibi günlük yemek ve içeceklerde de yardımcı olur. Tarçının içerdiği fitokimyasallar kan şekeri seviyesini düşük tutar ve yağ yakımını artırır. Tarçın kabuğu ayrıca sağlıklı sindirimi destekleyen lif içerir.
Tarçın, çoğunlukla Sri Lanka, Çin veya Endonezya'da yetişen tarçın ağaçlarından elde edilir. Tarçın yapılırken tarçın ağacının kabuğunun dış katmanları çıkarılır. Kabuk daha sonra kurudukça her iki taraftan da kıvrılır. Kabuk ne kadar ince kesilirse aroması ve kalitesi o kadar ince olur.
Kilo kaybı için tarçın
Ancak tarçın tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Tarçın, büyük miktarlarda mide ve karaciğere zararlı olabilen kumarin aktif maddesini içerir. Yarım çay kaşığına eşdeğer olan bir gram tarçın her gün yeterlidir. Kilo vermek için sabah kahvenize bir tutam tarçın eklemeniz yeterlidir. Yemeklerden önce limon suyu ve tarçın karışımı da oldukça etkilidir.

ZENCEFİL
Baharatlı yumru olan zencefil, vücudu temizleyici bir etkiye sahiptir ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için idealdir. Zencefil kan şekeri seviyesini düşürme özelliğine de sahiptir. Bu da vücudun enerji için yağ rezervlerini daha hızlı kullanması anlamına geliyor. Sindirimi teşvik etmek için yemeklerden önce zencefil alınması tavsiye edilir. Yiyecekler daha hızlı sindirilmekle kalmaz, aynı zamanda şişkinlik gibi sindirim sorunları da giderilir.
Zencefilin nereden geldiğini tam olarak binmiyor. Ancak bitkinin Hindistan, Çin, Nepal, Tayland ve Japonya'nın yanı sıra Nijerya, Kamerun, Brezilya, Jamaika ve Kosta Rika'dan da geldiğine inanılıyor. Zencefilin aroması ve baharatlılığı yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir. Küçük yumru, C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, borneo ve sineol gibi birçok sağlıklı besin içerir.
Zencefil suyuyla kilo verin
Hem sağlıklı beslenmek hem de kilo vermek istiyorsanız zencefil suyu idealdir. Baharatlı güzellik içeceği doğal olarak metabolizmayı uyarır. Zencefilin baharatlılığı aynı zamanda doğal bir iştah bastırıcı görevi de görür.
Bir bardak (250 ml) zencefil suyu için başparmak büyüklüğünde zencefile ihtiyacınız vardır. Mümkünse organik olanını kullanın ve kabuğu bir sebze fırçasıyla fırçalayın.
Zencefil parçasını ince dilimler halinde kesin ve bir bardağa veya sürahiye koyun.
Zencefilin üzerine sıcak su dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Zencefil suyunun soğumasını bekleyin ve ardından ılık veya soğuk içerek keyfini çıkarın.
İpucu: Zencefil suyunun içerisine taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle vücutta norepinefrin salınır ve bu da yağ hücrelerinden yağın salınmasına yardımcı olur.

KARANFİL
Karanfil antiinflamatuar ve antibakteriyel etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda idrar söktürücü etkiye de sahiptir. Karanfil, vücudun mide ve uyluk bölgesindeki su tutulmasını parçalamasına yardımcı olur. Bunun nedeni ise içerdiği öjenol etken maddesidir. Baharat aynı zamanda sindirimi de uyarır, bu nedenle lahana turşusu veya çorba gibi birçok gıdaya dahil edilmektedir.
Karanfil, aslen Endonezya Moluccas'ından gelen karanfil ağacının kurutulmuş çiçekleridir. Karanfil gerçek vitamin güçlendiricilerdir ve aynı zamanda çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, fosfor ve diğer eser elementleri de içerir. Günlük en fazla 2 – 3 adet karanfil çiçeği yeterlidir.
Karanfil çayı ile kilo verin
Karanfil çayı aromatik, mayhoş ve çok sağlıklıdır. Yemekten 15 dakika önce bir bardak karanfil çayı içmek en doğrusudur.
Bir bardağa 2-3 adet karanfil tomurcuğu ve 1 tutam vanilya tozu koyun.
Karanfillerin ve vanilyanın üzerine kaynar su dökün.
8 – 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Karanfilleri çıkarın ve soğuduktan sonra keyifle için.
Önemli: Emzirme döneminde veya hamileyken karanfil çayı içmemelisiniz!

KEKİK
Bitkinin kökeni Akdeniz bölgesidir, ancak dünya çapında da yaygındır. Sağlıklı bitki yalnızca kavurucu güneşin altında yetişir ve tadı, baharatlı, acı ve mayhoştur. Kekik yağı güçlü bir doğal antibiyotik görevi görür ve bakteri, virüs ve mantarlarla savaşır. Ayrıca kan dolaşımını uyarır, antiinflamatuar ve ağrı giderici etkiye sahiptir. Kekik potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, C vitamini ve B vitaminlerini içerir.
Taze kekik sadece salatalarda, domates soslarında ve sebze çorbalarında değil, aynı zamanda çay olarak da içilebilir. Kilo vermeyi kolaylaştırmak için her gün birkaç bardak kekik çayı içebilirsiniz.
Bir bardağa 3 çay kaşığı kekik yaprağı ekleyin.
Yaprakların üzerine 250 ml sıcak su dökün.
5 – 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Çayı süzün ve soğuduktan sonra afiyetle için.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.