Bu belirtilere dikkat!

Bu belirtilere dikkat!
Op. Dr. Selçuk Kihtir her yaştan kadının meme kanseri riskiyle ilgili ilk durağın kendileri olduğunu belirterek, "Memede kitle hissedilmesi, memeden bulanık ya da kanlı akıntı gelmesi, meme başında çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık ya da derinin po

Florence Nightingale Hastaneleri’nin Ekim ayı boyunca sürdürdüğü Meme Sağlığı seminerlerinin sonuncusu gerçekleşti. Çok sayıda kadın katılımcının sorularına yanıt bulan seminerde,  Op. Dr. Selçuk Kihtir, Meme  hastalıklarına ilişkin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatarak, erken teşhisin önemini vurguladı.

Erken yaşlarda kendi kendine kontrolün ve ilerleyen yaşlarda mamografik kontrollerin yüksek oranlarda hayat kurtardığını söyleyen Op. Dr. Kihtir meme kanserinin erken teşhis ve tedavisinin iyi bir merkezde yapılmasının, hastanın hayatta kalma şansını artırdığını vurguladı. Op. Dr. Kihtir, meme kanseri belirtilerini ise şöyle sıraladı.  “Memede kitle hissedilmesi, memeden bulanık ya da kanlı akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık ya da derinin portakal kabuğu görünümünde olması, meme başında iyileşmeyen yara ya da memede daha önceden olmayan, gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik önemli. Meme kanseri diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerliyor ve tümör biyolojisi daha iyi biliniyor. Erken teşhisin memeye yapılacak cerrahi müdahalenin boyutunu da küçültüyor” 
 
Türkiye Veri Toplamada Yetersiz 

Op. Dr. Kihtir, ABD’de 80 yaşına ulaşmış her 8 kadından 1’inde meme kanseri geliştiğini belirterek “Ancak Türkiye’ye ait net veriler yok.” dedi.  Hastalığa yakalanmada en önemli risk faktörlerinin; kadın cinsiyet ve ileri yaş olduğunu belirten Kihtir “Daha önce meme kanseri tanısı almış olmak, ailede meme kanseri tanısı alan kadınların varlığı, erken adet görmek, geç menopoza girmek, çocuk sahibi olmamak veya 30 yaşından sonra çocuk doğurmuş olmak, emzirmemek, beslenme alışkanlıkları ve alkol de riski artıran diğer etmenler” diye devam etti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.