Bu da oldu! 'Ayı'dan vekalet istediler

Bu da oldu! 'Ayı'dan vekalet istediler
KASTAMONU’da avukat Evren Karaahmet, Ağlı İlçesi’nde mezar açıp ceset parçalayan ve daha sonra ekipler tarafından yakalandığı söylenen ayı ile ilgili nasıl bir işlem yapıldığını sordu, yapılan işlemin belge ve fotoğraflarlarını istedi.
KASTAMONU’da avukat Evren Karaahmet, Ağlı İlçesi’nde mezar açıp ceset parçalayan ve daha sonra ekipler tarafından yakalandığı söylenen ayı ile ilgili nasıl bir işlem yapıldığını sordu, yapılan işlemin belge ve fotoğraflarlarını istedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10’uncu Bölge Müdürlüğü ise "Söz konusu bilgi ve belgeye erişiminiz vekaletname ibrazı ile mümkün olacaktır" diyerek talebi reddetti. Avukat Karaahmet, "Benden beklenen şey mezar açan ayıyı bulmam, ikna edip notere götürmem ve bir vekaletname çıkarttırmam" diyerek duruma tepki gösterdi.
 
Ağlı’da geçen 25 Ekim’de 54 yaşındaki Halil Ünvar’ın mezarı ayı tarafından açılıp cesedi çıkarıldı. Mezarın yanında bulunan ve bir bölümü parçalanan ceset aynı mezarlıkta başka bir yere defnedilirken, ayının yakalanması için bölgeye fotokapan kuruldu. Fotokapanla tespit edilen ayının, daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sinop 10’uncu Bölge Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu iğne ile vurulduktan sonra yakalanıp kafesle başka bir yere nakledildiği ileri sürüldü. Ancak ayının vurularak itlaf edildiği iddiaları da ortaya atıldı.
 
AVUKATTAN VEKALETNAME ALMASI İSTENDİ  
 
Kastamonu Barosu avukatlarından Evren Karaahmet, geçen 18 Aralık’ta Sinop 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak, mezar açan ya da yerleşim alanlarına yaklaşan ayıların ortadan kaldırılmalarına ilişkin bir karar olup olmadığını, mezar açan söz konusu ayı ile ilgili nasıl bir işlem yapıldığını sordu ve yapılan işlem ile ilgili belge, tutanak ve fotoğrafları istedi.
 
24 Aralık’ta Sinop 10’uncu Bölge Müdürü Oğuz Bayazit imzalı cevap yazısında, Bilgi Edinme Kanunu’nun 7’nci maddesinde yer alan ’Kurum ve kuruluşlar ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap veribilirler’ hükmü gereği bilgi ve belgelerin örneklerinin verilemeyeceği belirtildi. 
 
Avukatlık Kanununu’nun ilgili maddesi gereği kamu kurum ve kuruluşlarının avukatlara görevlerini yerine getirirken yardımcı olmak, avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlü oldukları, ancak bu belgelerden örnek alınmasının vekaletname ibrazına bağlı olduğu ifade edilen yazıda şöyle denildi:
 
"Avukatlık Yasası hükmünden de açıkca anlaşılacağı üzere söz konusu bilgi ve belgeye erişiminiz, bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazı halinde mümkün olacaktır."
 
AVUKAT: AYIDAN VEKALETNAME ALMAM BEKLENİYOR
 
Avukat Evren Karaahmet, duruma tepki gösterdi. Bu durumda mezar açan ayıdan vekaletname almasının beklendiğini savunan Evren Karaahmet, şöyle dedi:
 
"İstediğim belgelerin tarafıma verilebilmesi için sanırım benden beklenen şey mezar açan ayıyı bulmam, ikna edip notere götürmem ve bir vekaletname çıkarttırmam olmalı. Ancak iddialar doğru ise ve ayı itlaf edilmişse, bu durumda işler biraz daha karışıyor. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak mirasçılık belgesi alıp ayının eşine ve yavrularına ulaşmam gerekecek. İşin komik tarafı bir yana, kamu görevlilerinin yasaların açık hükümlerini ihlal etmeleri, kamu adına görev yapan avukatların yasalardan kaynaklanan haklarını kısıtlamaları kabul edilebilir bir durum değildir. Bu duruma sebebiyet veren yetkililer hakkında yasal yollara başvuracağım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.