Bu lezzetlere hayır diyemeyeceksiniz! Konya’nın en ünlü 5 yemeği!
15
ETLİEKMEK
Etli ekmek, ilk defa Konya’da üretilmiş, ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya’da yapılanıdır. Konya’nın yanı sıra Sivas’ta da yapıldığı biliniyor.
25
FIRIN KEBABI
İsmi Konya ile özdeşleşen fırın kebabı, evlerden ziyade özel kebapçı dükkânlarında pişirilebilen bir kebap türü olarak biliniyor. Kuzu eti üç-üç buçuk, erkek koyun dört-dört buçuk, dişi koyun yedi-sekiz saatte kebap hâline gelir. Bu süreçte et üçte iki oranında fire verir; diğer bir ifadeyle üç kg etten bir kg kebap durur. Geleneksel olarak kebap yağına batırılmış pide arasında, yanında kuru soğan ve ayranla birlikte sunulan fırın kebabı elle yenilir.
35
TİRİT
Konya’da her mevsim sevilerek yenmesi yanında; oğlan evinin, düğün arifesi akşamlarında yakın akraba ve ahbaba ikram ettiği geleneksel bir yemek türü olarak biliniyor. Tercih edileni etlisi olmakla birlikte, patlıcan, patates, yoğurt ve yumurtalı tiritler de sevilerek yeniyor.
45
BAMYA ÇORBASI
Amasya ve Tokat yöresinin çiçek bamyalarından pişirilen bamya çorbası, Konya düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir. Zira Konya’da düğün ve davet yemekleri menüsünde hamurlu ve sütlü/safranlı olmak üzere iki tür tatlı bulunur. Bu iki tür tatlı, yemekleri iki safhaya ayırır. Bamya çorbası Konya düğün ve davet yemeklerinin ikinci safhasının açılış yemeğidir.
55
ARABAŞI
Arabaşı, kendine özgü deyimleri ve eğlenceleriyle Konya kültürünün, isminde bütünleşen çorba ve özel hamuruyla Konya mutfağının önemli bir yemeği olarak biliniyor. Geniş Konya coğrafyasında yer yer “aralama aşı”, “ara aşı”, “erbain aşı” diye anılsa da yaygın adı “arabaşı”; tam adı da “ara başının çorbası” olarak ifade ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.