'Bugün ne pişirsem?' diye kara kara düşünenlere... Çorba, yemek ve tatlı tarifi

'Bugün ne pişirsem?' diye kara kara düşünenlere... Çorba, yemek ve tatlı tarifi
 Editör
Hemen hemen herkes akşam yemeğini iple çeker. Ama akşam ne pişireceğini uzun uzun düşünür ve bazen bu durum can sıkıcı olabilir. 'Akşama ne yapsam?' diyenler için işte çorba, yemek ve tatlı menüsü ve tarifimiz...

Bütün insanların gün içinde düşündüğü şey hiç şüphesiz 'Bugün akşam ne yapsam?' sorusunun cevabı. Gün içinde kaybedilen enerji, lezzetli bir yemek yemek isteği ve günü güzel bitirme isteği insanlara 'Akşama ne yemek yesek?' sorusunu sorduruyor.

Zaman zaman her evde hazır yemekler yense de o sıcak yemekler her evde haftanın belirli günlerinde mutlaka pişer. Bugün akşama ne pişse diye düşünüp karar veremeyenler sizin için bir akşam menüsü derledik. İçinde çorba, yemek ve tatlı, tarifleriyle yer alıyor.

İŞTE BU AKŞAMIN MENÜSÜ VE TARİFLERİ

1- YOĞURT ÇORBASI

Gerekli Malzemeler

  • 7 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • İsteğe göre üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı

Yoğurt Çorbası Nasıl Hazırlanır?

1. Derin bir Tencereye 7 su bardağı su koyulur ve orta yüksek ateşte kaynamaya bırakılır.

2. Su kaynadıktan sonra yıkanmış pirinci içine konulur. Arada karıştırarak 10 dakika kadar haşlanır. Bu aşamada sadece pirinç pişer, çorbanın kıvamı daha sonra ki aşamada hazıranır.

3. Pirinçler haşlanırken, ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta sarısını birleştirilir. Tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde 2-3 dakika karıştırılır. Karışım pürüzsüz bir krem kıvamında olmalı.

4. Kaynayan pirinçli sudan bir kepçe alıp yavaş yavaş yoğurtlu karışıma dökülür ve karıştırılır. 2 kepçe kadar su eklenip karıştırıldıktan sonra, artık yoğurtlu karışım tencereye dökülebilir.

5.Çorba kaynamaya başladığında kıvamı gözle görülür şekilde koyulaşacak.

6. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırarak pişirilir.

7. Pişme işlemi bitmeye yakın, yani ocağı kapatmadan 1-2 dakika önce kuru nane eklenir.

8. Ocağın altını kapattıktan sonra tuzu eklenir.

9. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir, rengi dönmeye başlayınca kuru nane eklenir ve 10 saniye kadar karıştırılır. Bu naneli tereyağı çorbanın üzerine gezdirilir.

yogurt-corbasi.jpg

2- Fırında Soslu Tavuk But Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet tavuk but
  • 3 adet patates
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu İçin;

  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI

  1. Uygun bir karıştırma kabına yoğurt, domates salçası, sıvı yağ, pul biber, karabiber, tuz ve kekik konulur ve tel çırpıcı ile çırpılır. .
  2. Hazırlanan sosa tavuk butlarını alınır ve bşr sreliğine marine edilir.
  3. Fırın tepsisine doğranan patates, kırmızı biber, yeşil biber, domates ve sarımsaklar alınır.
  4. Üzerine sıvıyağ ve tuz da eklenerek iyice karıştırılır.
  5. Soslanan tavuklar da tepsiye alınır ve kalan sos tavukların üzerine sürülür.
  6. Yemek önceden ısıtılan 180°C fırında yaklaşık 1 saat pişmeye bırakılır.

soslu-but-tavuk.jpg

3- UN HELVASI

Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1, 5 su bardağı şeker (daha az şekerli sevenler miktarı azaltabilirler)
  • 1, 5 su bardağı süt veya su
  • Arzuya göre bir avuç ceviz içi

YAPILIŞI

  1. Şeker ve süt yada su (hangisi tercih edilirse) bir kaba alınarak, şeker içerisinde eriyinceye kadar karıştırılır.
  2. Daha sonra kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir.
  3. Pişirilecek tencereye öncelikle yağ alınarak eritilir.
  4. Ardından un ve ceviz içi ilave edilir.
  5. Orta ateşte sürekli karıştırılarak 10-15 dk rengi iyice dönene kadar kavrulur.
  6. Ocağın altı iyice kısılır.
  7. Kavrulan un ve cevizin üzerine hazırlayıp kenarda bekletilen soğuk şerbet dökülür ve sürekli karıştırılır.
  8. İlk başta çok sulu bir kıvam olacaktır ama karıştırdıkça ve ısındıkça un şerbeti çekecektir.
  9. Helva iyice kıvam aldığında ocağın altı kapatılır.

un-helvasi.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.