Bulgaristan'daki "sığınmacı" sorunu

Bulgaristan'daki "sığınmacı" sorunu
Yapılan kamuoyu anketine göre, Bulgarların yüzde 60'ı sığınmacıları "milli güvenliğine tehdit" olarak görüyor

SOFYA (AA) - Nüfusu 7 milyonun altındaki Bulgaristan’da barınan sığınmacı sayısı 900’den az olmasına karşın, halkın ülkeye bir göç dalgası çıkabileceği yönündeki endişeleri artıyor.

Ülkenin Türkiye ve Yunanistan ile ortak sınırlarındaki güvenlik önlemleri artırılırken, yabancı krizinin toplum üzerindeki etkisini araştıran Sova Haris adlı bir kamuoyu araştırma şirketinin anketine katılanların yüzde 60’ı sığınmacıları “milli güvenliğine tehdit” olarak görüyor. Ankete göre, bunun aksini düşünenlerin oranı yüzde sadece 15,2. Ankete katılanların yüzde 24,8’i ise konu ile ilgili görüş belirtmedi.

Araştırmaya katılanların yüzde 46,5’i, Avrupa Birliğinin sığınmacılara destek vermemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 25,5'i sığınmacılara yardımdan yana görüş bildirdi.

-Argüman sorunu

Sova Haris, sığınmacılara desteğe karşı çıkanların gerekçelerini de açıkladı. Ankete katılanların yüzde 18,8’i sığınmacıların ülkeye alınmasına ilişkin, "Aralarında teröristler var", yüzde 16,7’si "Bulgaristan yoksul, dışarıdan gelen kimseye yardım edemez”, yüzde 9,1’i "Onlar son derece tehlikeli", yüzde 6,7’u ise "Onların dini farklı, bize entegre olamazlar” yanıtını verdi.

Katılımcılar, Bulgaristan'da sığınmacılara karşı olmalarına "Gelenlerin fazlasıyla kalabalık olması", "Avrupa’nın sözde İslamlaştırma tehlikesi", "AB’nin sosyal sistemine yönelik oluşturdukları tehlikeleri" gibi gerekçeleri de gösterdi.

Bulgarların yüzde 23’ü sadece savaştan kaçanların kabul edilmesi gerektiğini, yüzde 43,9’u genel anlamda sığınmacıların "desteğe ihtiyaç duyduklarını" kabul etti.

Ankete katılanların yüzde 57’si, tüm AB’nin sığınmacı yükünün eşit paylaşması, yüzde 82,1'i sığınmacı kabulü konusundaki denetim süzgeçinin AB’nin sınırlarının ötesinde olması gerektiğini belirtti.

Sığınmacı karşıtı görüş bildirenlerin yüzde 78,3'ü sığınmacıların Bulgar ekonomisine yük olacağını, yüzde 50’si de Bulgaristan’ın entegrasyon ortamını sağlayamayacağını savundu.

Sova Haris araştırmasına katılanların yüzde 51’i sığınmacı bir komşusunun ve meslektaşının olmasını istemediğini, yüzde 34,1’I ise yabancıların "farklı dine ait oldukları için tehdit oluşturabileceklerini" ifade etti.

Anketten elde edilen sonuçları yorumlayan Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Lübomir Küçükov, "Aslında ortada nefret yok, korku var. Kafası karışmış olan vatandaşlar için dominant etki yapan korkudur" dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkenin Türkiye ve Yunanistan ile kara sınırlarını yasa dışı geçişlere tamamen kapatması gerektiğini savunarak, gelen yabancıların yasal yoldan gümrük kapılarından giriş yapmak zorunda olduğunu savunuyor.

Sığınmacı dalgasının Bulgaristan üzerinden güzergahını değiştirebilmesinden endişe duyan İçişleri ve Savunma bakanlıkları, Yunanistan sınırında ve Karadeniz'in Bulgaristan kara sularında kapsamlı iki tatbikat düzenleyecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.