Burdur tekrar "Göller ve güller yöresi" olacak

Burdur tekrar "Göller ve güller yöresi" olacak
Lisinia Doğa Projesi ile kentte 190 dekarlık alanda yılda 13 ton gül yetiştiriliyor

BURDUR (AA) - Burdur'da yürütülen Lisinia Doğa Projesi ile 190 dekarlık alanda yılda 13 ton gül yetiştirilen kentin tekrar "Göller ve güller yöresi" olarak anılması amaçlanıyor.

Burdur'da tükenme noktasına gelen gül üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Kasım 2012'de Karakent köyü yakınlarındaki 190 dekarlık alanda gül dikimi yapıldı. Lisinia Doğa Projesi adlı çalışma ile bölgede yılda ortalama 13 ton gül üretildi.

Proje sorumlusu Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burdur Gölü çevresinde yaşayanların son yıllarda gül tarlalarını söküp, büyükbaş hayvancılıkta kullanılan yonca ve mısır yetiştirmeye başladığını söyledi.

Bölgede gül üretiminin yerini büyükbaş hayvancılığın aldığını anlatan Sarıca, "Büyükbaş hayvancılıkta yonca ve mısır kullanılıyor. Dolayısıyla göl su kaybediyor. Biz damlama sulama sistemiyle hayvancılık yerine gül üretimi yaparak su tasarrufu da sağlıyoruz." dedi.

Sarıca, "Göller ve güller diyarı" diye anılan Burdur'un güllerinden sonra gölünün de kaybedilme noktasına geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Burdur'da doğru düzgün gül üretimi yok. Biz bu eski kültürümüzü yeniden ilimize kazandırmak istiyoruz. Bunu yaparken de insanımızın para kazanmasını arzuluyoruz. Gül tarlalarımızda yöre insanını çalıştırıyoruz. Onların bu işten para kazanıldığını görmelerini istiyoruz."

Lisinia Doğa Projesi kapsamında şakayık, lavanta, limon ve melisa üretimini Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin işbirliğinde gerçekleştirdiklerini anlatan Sarıca, Burdur'da az su tüketen bitkilerin üretiminin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.