Büyükelçi Şen Özbekistan Cumhurbaşkanı'na Güven Mektubu Sundu

Büyükelçi Şen Özbekistan Cumhurbaşkanı'na Güven Mektubu Sundu
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: - "Bizim için yakın dost ve ekonomik ortak Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız"- "Erdoğan ile Semerkant'ta yaptığımız görüşme, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yeni düze

TAŞKENT (AA) - Türkiye'nin yeni atanan Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'e güven mektubunu sundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Kırgızistan, Fransa, İtalya, Çekya, Japonya, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yeni atanan büyükelçileri ile Avrupa Birliği'nin (AB) Özbekistan'daki delegasyon başkanını kabul ettiğini bildirdi.

Kabul töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, diplomatik misyon şeflerini göreve başlamalarından dolayı kutlayarak Özbekistan'ın bu ülkelerle iş birliğini sürekli geliştirmeye önem verdiğini dile getirdi.

Mirziyoyev, ülkeler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi konusunda büyükelçilere gereken tüm desteği sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.

Özbekistan'ın bağımsızlığının ilk günlerinden başlayarak "derin düşünülmüş bir dış politika" yürüttüğünü belirten Mirziyoyev, ülkesinin dış politikasının Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasında yer alan esas ilkelere ve anayasaya, ülkenin üstlendiği uluslararası yükümlülüklere tam uygun şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Özbekistan'ın her zaman barışa dayalı, mevcut çatışmaların barışçıl ve siyasi yolla çözülmesini amaçlayan yolda ilerleyeceğini ifade eden Mirziyoyev, "Askeri-siyasi bloklara katılmamak, diğer ülkelerin askeri üslerini Özbekistan topraklarında bulundurmamak ve Özbek askerlerini yurt dışındaki askeri operasyonlara göndermemek, Özbekistan'ın değişmez siyasi pozisyonu olarak kalacaktır." dedi.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Mirziyoyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim için yakın dost ve ekonomik ortak olan Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Semerkant'ta yaptığımız görüşme, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yeni düzeye çıkarılması sürecini başlatmış oldu."

İki ülke arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesine yönelik tüm alanları kapsayan eylem planını, yol haritasını kabul ettiklerini belirten Mirziyoyev, bu çerçevede karşılıklı ticaret hacminin arttırılması ve istikbali olan yatırım projelerinin hayata geçirilmesinde hükümetler arası karma ekonomik komisyonun faaliyetine ayrıca önem verdiklerini bildirdi.

Mirziyoyev, Özbekistan heyetinin yakında Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, ticaret, yatırım, turizm, ulaşım ve lojistik gibi alanlarda karşılıklı iş birliğinin daha da geliştirilmesi için sağlam bir altyapı olarak hizmet edeceğini kaydetti.

Mirziyoyev, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Şen'e Özbekistan'daki görevinde başarılar diledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.