Caferi-Cihinavi ortak basın toplantısı

Caferi-Cihinavi ortak basın toplantısı
Irak Dışişleri Bakanı Caferi:- "Irak, ülkenin güvenliği ve egemenliğine zarar veren tatbikatları reddediyor" - Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi:- "Suudi Arabistan'daki Kuzeyin Gök Gürültüsü Tatbikatı'na katıldığımızı medyadan öğrendik"

TUNUS (AA) - Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, "Irak, ülkenin güvenliği ve egemenliğine zarar veren tatbikatları reddediyor" dedi.

Caferi, Tunus'u ziyareti kapsamında Tunus Dışişleri Bakanı Humeys el-Cihinavi ile Tunus Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Caferi, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen Gök Gürültüsü Tatbikatı'na değindi.

Caferi, "Irak, ülkenin güvenlik ve egemenliğine zarar veren her türlü tatbikata karşıdır" diye konuştu.

Irak'ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini belirten Caferi, "Irak'ın egemenliği kırmızı çizgidir" ifadesini kullandı.

Caferi, Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıklarının bitmek üzere olduğunun altını çizerek, "Operasyona katılacak taraflar arasında bazı ihtilaflara rağmen operasyon, Irak bayrağı altında gerçekleştirilecektir" dedi.

Selahattin ve Enbar'daki operasyonlara ilişkin hazırlıkların ileri seviyede olduğunu anlatan Caferi, terörle mücadelenin temelinin kültürel diyalog olduğunu hatırlattı.

- "Biz de basından öğrendik"

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi de "Suudi Arabistan'daki Kuzeyin Gök Gürültüsü Tatbikatı'na katıldığımızı medyadan öğrendik. Suudiler bizim kardeşlerimizdir, her türlü alanda onlarla etkileşim halinde oluruz. Ancak bizler tatbikatlarda temel etken değiliz" diye konuştu.

Libya'ya askeri bir müdahalenin olmasını istemediklerini dile getiren Cihinavi, "Sonuçlarını bildiğimiz için herhangi bir askeri müdahalenin olmaması için çabalıyoruz" ifadesine yer verdi.

Cihinavi, Tunus ve Libya'ya komşu ülkelerin temel hedefinin, Libyalıların aralarında siyasi bir çözüm bulması ve Trablus merkezli uluslararası toplumla muhatap bir hükümet kurmalarının sağlanması olduğunu vurgulayarak, "Libya'nın güvenliği Tunus'un güvenliğidir. Bizi ilgilendiren, yeni kurulan hükümetin kendisini savunacak şekilde Trablus'ta istikrar bulması ve Libya'da terörle mücadelenin temel unsuru olmasıdır" dedi.

Cihinavi, Libya'ya karşı sürpriz gelişmeler karşısında Tunus'un hazırlıklı olduğunu belirtti.

Caferi, Tunus ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi ve Başbakan Habis es-Sıyd tarafından da kabul edildi.

Caferi, görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamalarda, görüşmelerde iki ülke arasındaki eğitim ve ticaretin geliştirilmesinin yanında turizm konusunun da ele alındığını, ülkesinde çok sayıda Iraklı'nın Kuzey Afrika'yı, özellikle de Tunus'u ziyaret etmek istediğini dile getirdi.

Caferi, ayrıca iki ülke arasındaki üst düzey komisyon toplantılarından 16'ncısının yakında yapılacağını kaydetti.

İki günlük ziyaret için Tunus'da bulunan Caferi'nin yarın ülkeden ayrılacağı bildirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.