Çağdaş İslami Hareketler ve Şiddet Sorunu Konferansı

Çağdaş İslami Hareketler ve Şiddet Sorunu Konferansı
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demircan: -"Batı dünyası bir taraftan Müslümanlarla ilişkilerini inşa ederken, Müslümanları anlamaya çalışırlarken diğer taraftan da Müslümanlarla ilgili bir imaj oluşturmaya çalışıyorlar. B

SİİRT (AA) - İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan, Avrupa'nın Müslümanlara bakışına ilişkin, "Batı dünyası bir taraftan Müslümanlarla ilişkilerini inşa ederken, Müslümanları anlamaya çalışırlarken diğer taraftan da Müslümanlarla ilgili bir imaj oluşturmaya çalışıyorlar. Batı medeniyeti Müslümanları vahşi olarak göstermek istiyor." dedi.

Siirt Üniversitesi İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğunca üniversitede düzenlenen Çağdaş İslami Hareketler ve Şiddet Sorunu Konferansında konuşan Prof. Dr. Demircan, İslam'ın sadece Müslümanları değil, batı medeniyetini de ilgilendiren bir olgu olduğunu söyledi.

İslam üzerinde ciddi oyunlar oynandığını ve buna karşı toplumun uyanık olması gerektiğini aktaran Demircan, şu değerlendirmede bulundu:

"Batı dünyası bir taraftan Müslümanlarla ilişiklerini inşa ederken, Müslümanları anlamaya çalışırlarken diğer taraftan da Müslümanlarla ilgili bir imaj oluşturmaya çalışıyorlar. Batı medeniyeti Müslümanları vahşi olarak göstermek istiyor. Bunu yaparak kendisi için tehlike arz ettiğini düşündüğü İslam'ın batıda yayılmasına mani olmak istiyor. Kendi vatandaşlarına canavar olarak takdim ediyor. İslam ile Batı medeniyetinin Hristiyanlıktan önceki kökleriyle birlikte mütalaa edecek olursak karşılaşmaları Allah'ın Resulü dönemindedir. 'Sizin peygamberiniz peygamber değil, kitabınız vahi değil' diyorlardı ve bununla bir taraftan kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bugün hakim olduğumuz bu topraklar bir dönem batı medeniyetinin hakim olduğu topraklardır."

- "Ekonomik güç Batı'nın iştahını kabartıyor"

"Son iki asırdır İslam dünyasına teslim edilmiş olan enerji kaynakları ve ekonomik güç Batı'nın iştahını kabartıyor" diyen Demircan, Batı'nın bir taraftan Müslümanların batıya gidişini engellemeye çalışırlarken bir taraftan da Müslümanların buradaki varlıklarını ele geçirme ve İslam coğrafyasına hakim olma iddiasında olduklarını ileri sürdü.

Demircan, şöyle devam etti:

"Müslümanların ciddi bir siyasi bölünmüşlükleri var. Zihnen Batı medeniyetine Müslümanlar maalesef teslim olmuş durumdalar. Bir kere bize ait bir medeniyetin olduğunun farkında değiliz, kaynaklarımızla ulaşabilme imkanlarımız oldukça sınırlıdır. Türkiye'de dil problemi var, başka ülkede eğitim problemi var. Geleneğimizle ve kültürümüzle olan ilişkimizde ciddi sıkıntılar söz konusudur. Darül İslam dediğimiz topraklarda alternatif oluşturma kapasitesi, gücü olan insanların ortaya çıkıp gerçekten bunu ifade edebilecek mekanizmaları yok."

Gazeteci Yazar Nevzat Çiçek de Müslümanların oluşturulan kavramlar ve zeminler üzerinde hareket ettiğini söyledi.

Batı medeniyetinin öne sürdüğü ifadelerin başında islamofobi geldiğini savunan Çeçik, "İslamofobi, İslam ve terör tanımı bizim tanımımız değil. İşgaller bizimkiler değil ona karşı verilen silahlı mücadele bizden kaynaklı değil. Dolayısıyla sahanın ve oluşturulan kavramların kendisi de bizatihi Batı kültürü tarafından bize dayatılan kavramlardır. Biz bundan nasıl çıkacağız Sorusunu kendimize sormamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansa, Vali Mustafa Tutulmaz, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İl Müftüsü Faruk Arvas, diğer bazı yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.