"Çalışma Hayatında Engellilerin Sorunları" paneli

"Çalışma Hayatında Engellilerin Sorunları" paneli
SGK Başkanı Bağlı:"Engellilerin hak ve imkanları konusunda geçmişle kıyaslanmayacak oranda ileriye doğru bir gidiş var"- TEYVAK Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Kılıç:"Engellilerin başkasının bakımına muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesini ve üreten bire

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Engellilerin hak ve imkanları konusunda geçmişle kıyaslanmayacak oranda ileriye doğru bir gidiş var." dedi.

Bağlı, Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı (TEYVAK) ve Sivil Memurlar Sendikası tarafından SGK Konferans Salonu'nda düzenlenen "Çalışma Hayatında Engellilerin Sorunları" paneline katıldı.

Kavramların bakış açısı ve bilinç altını yansıttığını belirten Bağlı, bu nedenle "özürlü" kavramının "engelli" olarak değiştirildiğini söyledi. Her yasama döneminde engellilerle ilgili birçok düzenlemenin hayata geçirildiğini ifade eden Bağlı, gelinen noktada engellilerin hak ve imkanlarının Batılı ülkeler seviyesine ulaştığını bildirdi.

Gelinen seviyeye rağmen daha yapılacak birçok düzenlemenin bulunduğuna dikkati çeken Bağlı, "Kalkınma Planı ile Öncelikli Dönüşüm Programında engellilerle ilgili 40'a yakın eylem planı maddesi var. Bunların bir kısmı kurumumuzun, bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığının, büyük bir kısmı da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sorumluluğunda. Bununla birlikte engellilerin hak ve imkanları konusunda geçmişle kıyaslanmayacak oranda ileriye doğru bir gidiş var. Bundan sonraki süreçte, toplumun engellilerle birlikte yaşamayı öğrenmesini ve engellilere yönelik duyarlılığını artırmasını sağlamalıyız." dedi.

- "Engellilerin sorunlarını çözmek zor değil"

TEYVAK Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç da Türkiye'de nüfusun yüzde 12'sinin engelli olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 8 milyon kişiye denk geldiğini söyledi. Sadece trafik kazaları nedeniyle 1 milyon 700 bin kişinin engelli hale geldiğine dikkati çeken Kılıç, şöyle konuştu:

"Engellilerin başkasının bakımına muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesini ve üreten bireyler olmasını sağlamalıyız. Bu noktada engellilerin sorunlarının çözüm adreslerinden biri de eğitim kurumlarımızdır. Hayatın her alanında engellileri öncelik tanınması anlayışını toplumun tüm kesimlerinde egemen kılmalıyız. Engellilerin sorunlarını çözmek zor değil. Herkesin duyarlılık göstermesi ve birlikte hareket etmesiyle sorunların çözüleceğini inanıyorum."

SGK'nın engelli istihdamı konusunda örnek kurumlardan biri olduğunu belirten Kılıç, bazı kamu kurumunun çalıştırması gereken engelli sayısından az engeli istihdam etmesini eleştirdi.

- "Engelli istihdamını artıracak düzenlemelere ihtiyaç var"

Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise engellilerin birey olarak insan onuruna yakışır biçimde sosyal yaşamda herkesle birlikte yaşama hakkının uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış bir hak olduğunu vurguladı.

Uluslararası bir hakkın kullanımının ülkede uygulanan politikalarla uyumlu olması halinde mümkün olacağını belirten Alemdar, engellilerin açık, kapsayıcı ve erişilebilir nitelikteki iş piyasası ve çalışma ortamında seçtikleri bir işte hayatlarını kazanmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de engellilerin iş gücüne katılma oranının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade eden Alemdar, "Ülkemizde işletmelerin yüzde 98'inin 50'nin altında işçi çalıştırması ve engelli istihdamının 50 ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde zorunlu olması engelli istihdamının çok düşük düzeylerde kalmasına yol açıyor. Engelli istihdamını artıracak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var." dedi.

Konuşmaların ardından, TEYVAK Başkanı Kılıç, SGK Başkanı Bağlı'ya engellilere yönelik desteklerinden ötürü takdir belgesi takdim etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.