Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı
Çanakkale Savaşı'nda büyük yararlılıklar göstermiş 57 Alay ve Çanakkale şehitleri için Ankara'da yürüyüş ve anma töreni düzenlendi-Taceettin Veli Camii ve çevre camilerde toplanan çok sayıda genç sabah namazının ardından anma töreninin düzenleneceği Cebe

ANKARA (AA) - Çanakkale Savaşı'nda, gösterdiği kahramanlıklarla önemli rol oynayan 57. Alay ve Çanakkale şehitleri, başkentte düzenlenen yürüyüş ve Cebeci Askeri Şehitliği'nde yapılan törenle anıldı.

Tacettin Veli Camii ve çevre camilerde toplanan çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık grup sabah namazının ardından Çanakkale şehitlerini anmak amacıyla ellerinde Türk bayrakları taşıyarak Cebeci Askeri Şehitliği'ne doğru yürüyüşe geçti.

"57. Alay ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Yürüyüşü" adıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlik programı çerçevesinde yürüyüşe katılanlara sabah namazının ardından çorba ikramında bulunuldu. Ankara ve ilçelerinden gelen gençlerden oluşan kalabalık grup daha sonra yürüyerek Tacettin Veli Camii'ne 3-4 kilometre mesafedeki Cebeci Askeri Şehitliğine geldi. Şehitlik'te düzenlenen törende şehitler için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu ve toplu halde İstiklal Marşı söylendi. Törende yapılan konuşmaların ardından Çanakkale'de şehit olan askerler başta olmak üzere tüm şehitler için dua edildi.

- Efsanevi 57. Alay

Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarması'nı durdurmak için 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen efsanevi 57. Alay, Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki yaklaşık 3 bin subay ve ve askerden oluşuyordu.

Düşman çıkarmasını haber alır almaz Atatürk'ün inisiyatifiyle harekete geçen 57. Alay, Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak savaşın seyrini değiştirdi. Atatürk'ün "Ben size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum." emriyle kendisinden sayıca çok üstün Anzak kuvvetlerine karşı saldırıya geçen alay, binlerce şehit ve yaralı vermesine karşın cepheyi korumayı başardı ve sonuçta Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında kilit rol oynadı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.