"Çanakkale ruhu"nu yaşamak için geliyorlar

"Çanakkale ruhu"nu yaşamak için geliyorlar
Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlik ve anıtlar, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101'inci yıl törenlerine yaklaşılırken kahraman ecdadı anmak ve dua etmek için yurdun dört bir yanından gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor- Van'ın Saray ilçesi Milli Eğitim Müdürü

ÇANAKKALE (AA) - İSMAİL ERSAN - Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101'inci yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek törenler öncesi yurdun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine pek çok ilden ziyaretçiyi ağırlıyor.

Çoğunlukla öğrenci gruplarından oluşan ziyaretçiler, "Çanakkale geçilmez" sözünü tarihe yazdırarak destanlaşan atalarının mezarları başında dua ediyor, minnet duygularıyla anıtları gezerek ecdadı bir kez daha yad ediyor.

Çanakkale'de büyük bir zafer kazanan Mehmetçiğe şükran ifadesi olarak dikilen Şehitler Abidesi, tüm askerleri şehadet şerbetini içen birliğe adanan 57'nci Alay Şehitliği ve ay yıldızlı al bayraklarla donatılan Bigalı köyü, en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Van'ın Saray ilçesindeki bazı okullardan gelen 40 öğrenci, tarih kitaplarından öğrendikleri "Çanakkale destanı"nın yazıldığı yerleri görme imkanı buldu.

Saray Milli Eğitim Müdürü Müdürü Abit Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere dedelerinin neler gördüğünü, neler yaşadığını, memleketin hangi koşullarda, hangi mücadeleler sonucu kendilerine emanet edildiğini öğretmek amacıyla bu geziyi düzenlediklerini söyledi.

Öğrencilere, bu memleketin herkese yettiğini öğretmek, vatanın bir bütün olduğunu göstermek için yarımadada olduklarını vurgulayan Arvas, şöyle konuştu:

"Aslen Gevaşlıyım. Oradan da burada şehit olan dedelerimiz, büyüklerimiz var. Onlar bu memleketi bize teslim etmek üzere buraya gelmişlerdir. Bu memleket bir bütündür. Bu ülkenin hiçbir zaman parçalanmayacağını çocuklarımız burada bizzat gözleriyle gördüler. Şu anda memleketimizin başında büyük bir bulut var ama eminim ki Çanakkale'deki azim ve ruh olduktan sonra bunu da atlatacağız. Burada yüz binlerce şehit vererek bu memleketi kazandık. 30 küsur yıldır 30-40 bin şehit verdik, herhalde bundan önce de daha fazla şehit vermişizdir. Yüz binlerce şehit vererek, bu memleketi kimseye teslim etmedik. 100 bin daha şehit veririz ama bu memleketin bir karış toprağını dahi kimseye teslim etmeyiz."

- Öğrencilerden birlik ve beraberlik mesajları

Bölgeye ilk kez geldiğini ve çok duygulandığını anlatan Saray Atatürk İmam Hatip Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Enes Açıkgöz ise "Çanakkale destanı"nı derslerden öğrendiklerini dile getirdi.

Van Valiliği ile Saray Kaymakamlığının düzenlediği gezi sayesinde bu toprakları gördüklerini ifade eden Açıkgöz, "Çanakkale Savaşları'nda Türk, Laz, Kürt hep birlikte kardeşçe düşmana karşı savaşmışlardır. Şimdi Türk, Kürt ayrı yapılarak savaşların çıkması isteniyor. Ülkemizdeki herkesin barış içerinde yaşaması lazım." dedi.

Saray Kazımpaşa Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Nazenin Kısa da tarihi kitaplardan öğrenmek ile yerinde görmek arasında büyük fark olduğunu belirtti.

Birlik ve beraberliğe dikkati çeken Kısa, "Hepimiz Müslümanız. Kürt, Türk diye ayrım yapılmamalı. Hep beraber Çanakkale Savaşları'nda düşmana karşı savaştık. Bunları bilerek, vatan içerisinde hep beraber birlik olup kardeşliğimizi herkese göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

- "Daha önce gelmediğim için pişmanım"

Eskişehir'den Çanakkale'ye ilk kez geldiğini söyleyen emekli Ali Karamık, 65 yaşında olduğunu ve şimdiye kadar bu toprakları görmediği için pişmanlık hissettiğini aktardı.

Karamık, şunları kaydetti:

"Atalarımızın, dedelerimizin şehit düştüğü bu yerleri görünce çok duygulandım. Onlar için çok dua ettim. Şimdi burada tüm Türkiye'den insanlar var. Hepimiz kardeşiz. Artık silahların susması lazım. Birlik beraberlik içerinde olalım. Doğuda askerlerimiz oradaki Kürt kardeşlerimizi kucaklarına alarak hastaneye götürüyor, ambulansa taşıyor; ne kadar güzel bir şey. Artık anneler ağlamasın. Artık teröristler silahlarını bıraksın."

Ziyaretçilerden 67 yaşındaki Nazik Dönmez de birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Bölgeyi ilk kez gördüğünü anlatan Dönmez, "Türkiye'de şimdi de Çanakkale'deki kardeşlik ruhu gibi bir ruhun olmasını istiyorum. Birbirimize kenetlenmeyi istiyorum. Allah'ım bayrağımızı indirtme, ezan sesimizi dindirme." diye konuştu.

"Çanakkale ruhu"nu yaşamak için geliyorlar

"Çanakkale ruhu"nu yaşamak için geliyorlar

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.