Çanakkaleli tekniker "tezgah altı yağ ayrıştırıcısı" üretti

Çanakkaleli tekniker "tezgah altı yağ ayrıştırıcısı" üretti
Belediyenin atık su arıtma tesisinde görevli tekniker, atık yağları ayrıştırmak amacıyla lavabo giderlerine monte edilebilen cihaz geliştirdi- Tekniker Demirhan:- "Cihaz sayesinde hem hatları temiz tutmuş, doğayı korumuş oluyoruz hem de elde edilen yağlar

ÇANAKKALE (AA) - ALTUĞ ACER - Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinde görevli tekniker, doğanın korunmasını sağlamak amacıyla lavabo giderlerine monte edilebilen "tezgah altı yağ ayrıştırıcısı" üretti.

"Döner disk" sistemiyle çalışan, saatte yaklaşık 60 litre yağı ayrıştırabilen cihazdan ev ve iş yerleri için farklı ebatlarda üreten Çanakkaleli tekniker, patent başvurusunda bulundu.

Tekniker Orhan Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettiği cihazla, atık yağların kanalizasyon hatlarına ve çevreye verdiği zararı ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.

Cihazla atık yağları, kanalizasyona karışmadan ayrıştırmanın mümkün olduğunu vurgulayan Demirhan, "Cihazı tezgahın altına monte ettiğimizde, lavaboya ne dökerseniz dökün, yağı sudan arındırıp alabiliyor. Çok hızlı şekilde ayrışım yapıyor." dedi.

Cihazın saatte yaklaşık 60 litre yağı ayrıştırabildiğine işaret eden Demirhan, "Ayrıştırıcıyı büyük, küçük istenilen ebatta yapabiliyorum. Restoranlar için büyük, evler için küçük cihaz yapıyorum. Makinenin aylık elektrik masrafı 5 lira. Lavaboya suyu döktüğünüzde çalışır, ayrışım işlemi bitince otomatik olarak durur." diye konuştu.

- "Yağları geri dönüşüme gönderiyoruz"

Yağların, ayrıştırılmadan lavaboya döküldüğünde kanalizasyon borularını tıkadığını belirten Demirhan, şöyle devam etti:

"Atık yağlar ayrışmadığı zaman içme suyunu kirletiyor ve bizim için de çok büyük bir sorun oluşturuyor. Cihaz sayesinde hem hatları temiz tutmuş, doğayı korumuş oluyoruz hem de işlem sayesinde elde edilen yağları geri dönüşüme gönderiyoruz. Bu atık yağlardan da biodizel ve sabun üretilebiliyor. Fikir belediye başkanımızdan çıktı. Sınırsız destek vermekte bize. Bu cihazı yaklaşık 1 ayda tamamladık. Daha gelişmiş prototipleri de var, onları yaklaşık bir ay sonra piyasaya süreceğiz."

Demirhan, cihazın patentini almak için gerekli girişimlerde bulunduklarını, işlemlerin tamamlanmasının ardından Çanakkale Belediyesi olarak seri üretime başlayacaklarını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.