Cannes ödüllü yönetmen Begic kadrajı Suriyeli yetimlere çevirecek

Cannes ödüllü yönetmen Begic kadrajı Suriyeli yetimlere çevirecek
"Kar" adlı filmiyle 2008 yılında Cannes Film Festivali'nden ödül alan Bosnalı yönetmen Begic, Suriyeli yetimlerle ilgili bir film hazırlayacak - Begiç:- Savaşın en acı hislerini, unutulmuşluğunu hisseden birisi olarak, Suriye'deki savaşın bir an önce durm

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - "Kar" adlı filmiyle 2008 yılında Cannes Film Festivali'nde ödül alan Bosnalı yönetmen Aida Begic, Suriyeli yetimlerle ilgili bir filmin hazırlıklarına başladığını söyledi.

Gaziantep'te Suriyeli mültecilerle bir araya gelerek yaşam hikayelerinden kesitler derleyen ve bu hikayeler üzerinden Suriyeli yetimler konulu sinema filmi çekmek için çalışmalara başlayan Begic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beşir Derneğinin hazırladığı proje kapsamında 20-31 Mart tarihleri arasında Gaziantep'te yaşayan Suriyeli yetimlerle bir araya geldiğini anımsattı.

Oluşturulan atölyelerde yetimlere oyunculuk, kamera, sinema ve drama konularında bilgiler verdiğini belirten Begic, Suriyeli çocuklarla buluştuğu için ayrı bir mutluluk yaşadığına işaret etti.

Gaziantep'te bulunduğu sürede Suriyelilerle bir araya geldiğini, onların acılarına ve trajedilerine şahitlik ettiğini anlatan Begic, şöyle konuştu:

"İnsani trajedilerin ve acıların evrensel olduğunu bir kez daha gördüm. Acı ve ızdırap duygusu müşterek. Özellikle bu durumu çocuklarda hissetmek iç acıtıcı. Savaşta hayatta kalmış birisi olarak, savaşı durdurmanın insani bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Savaşın en acı hislerini, unutulmuşluğunu hisseden birisi olarak, Suriye'deki savaşın bir an önce durması için dua ediyorum. Bu noktada da herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum."

Gaziantep'te sığınmacıların barındığı kampları ve Suriyelilerin yaşadığı mahalleleri görme imkanı bulduğunu dile getiren Begic, Türkiye'nin Suriyelilerle ilgili yaptığı çalışmaları ise "çok organize" ve "muntazam" diye nitelendirdi.

Begic, Suriyelilerin yaşadıklarını soğukkanlı bir şekilde seyretmenin mümkün olamayacağını, bundan dolayı herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Gerçek insan hikayelerini tercih eden bir sanat yaşantısı olduğuna dikkati çeken Begic, şunları söyledi:

"Suriyeli mültecilerle buluşmak çok etkileyiciydi. Özellikle yetim çocuklarla buluştuğumda çok acılarla karşılaştım. Buna rağmen geleceğe dair çok umut taşıyan insanlar da gördüm. Bu şartlara rağmen yaşamlarını normal şekilde sürdürmeye çalışan insanları görmek ümit vericiydi. Yönetmen olarak seyircilerime somut kişileri sunmak isterim. Gaziantep'in ardından Suriyeli yetimlerle ilgili projeyi hayata geçirmeyi planlıyorum. Çünkü gelinen noktada herkese somut bir şey yapma sorumluluğu bulunuyor." diye konuştu.

Suriyelilerle yaptığı görüşmelerinde etkileyici ve dokunaklı hikayeler dinlediğini vurgulayan Begic, döndüğünde bu konular üzerinde çalışacağını vurguladı.

Dünyanın zor zamanlardan geçtiğini ve insan hayatlarının bu dönemde adeta felç geçirdiğini ifade eden Begic, "Dünya o kadar kötüye gidiyor ki hiç bir şeyi değiştiremeyeceğimiz hissiyatıyla yüzleşiyoruz. Bir şeyler yapma inancımızı kaybediyoruz. Ama inanıyorum ki bir insanın hayatında müspet bir değişikliğe neden olmak önemlidir. Bir çocuğa bile yardımcı olmak dünyayı değiştirebilir. Dolayısıyla umut halen var. Gelinen nokta, herkese somut bir şeyler yapma sorumluluğunu yüklüyor. Önemli olan bunu denemek ve bunun için çaba göstermek." sözlerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.