Çarşı pazarda kurutmalık telaşı

Çarşı pazarda kurutmalık telaşı
Konya’da kışın tüketmek için sebze ve meyve kurutan hanımlar, Kadınlar Pazarı’nın yolunu tutarken esnaf da kışlık hazırlıklarının pazarı hareketlendirmesinden umutlu

Ağustos ayının girmesi ile birlikte Kadınlar Pazarı’nda kurutmalık hareketliliği başladı. Kış için hazırlık yapan Konyalılar kurutma yapmak için meyve ve sebzelerini özenle seçiyor. Bu yıl Kadınlar Pazarı’nda geçen yılara göre bir durgunluk göze çarpsa da, alışkanlıklarından vazgeçemeyenler hazırlıklarını sürdürüyor.

KURUTMALIK ALIŞKANLIĞI YAŞLILARDA DAHA FAZLA

Mevsim itibariyle kurutmalık meyve sebze satışlarına başladıklarını ifade eden Kadınlar Pazarı Esnafı Mehmet Kaya, “Patlıcan fasulye ve kabak gibi yerli sebzelerin şu anda tam döküm zamanı. Ama diğer senelere göre bu yıl fiyatlar biraz yüksek. Biz satıcı olarak bile ürünleri toptan alırken farklı fiyatlara alıyoruz. Fiyat yüksek olsa da eski Konyalılar kurutmadan vazgeçemiyor. Her şeyi yapamasalar da kışlık belli şeyleri hazır etmek istiyorlar. Ama satışlar geçen yıllara göre durgun” dedi. Yeni neslin kurutmalıktan vazgeçtiğini vurgulayan Kaya, “Kurutmalık alışkanlığı orta yaşlı ve yaşlılarda daha fazla. Yeni nesil derin dondurucu kullanmayı daha çok seviyor. Kurutmaya uğraşmak istemiyorlar. Hatta buzluğa bile atmayanlar var. Artık insanlar biraz daha hazır yiyici oldu. Doğala yönelmek istemiyorlar. Yine bu senenin kurak geçmesinden dolayı sebze ve meyve de bir sıkıntı var. Tüm bu sebeplerden dolayı kurutmalıklar biraz ağır gidiyor bu sene. Kurutmalığın eski tadı yok diyebiliriz” diye konuştu.

manset-mehmet-kaya.jpg

HAZIR KURUTULMUŞ ÜRÜNLERE TALEP DAHA FAZLA

Eskilerin kurutmalık anlayışının daha fazla olduğunu belirten Kadınlar Pazarı Esnafı Fırat Bakkal, “Biz Konya’nın yerli ürünlerini satıyoruz. Satışlar güzel ama eskisi gibi tabi ki değil. Özellikle bu yıl dışardan Antep ve Urfa tarafından hazır kurutulmuş şekilde gelen ürünlere talep daha fazla. İnsanlar 10 kilo patlıcan alacağına kuru patlıcan alırım diye düşünüyor. Birde gençler artık emek çekip bir şeyler yapmak istemiyorlar. Çalışan kesim çoğaldı. Bir evde karı koca çalışıyor. Uğraşmak istemedikleri için hazır alıp geçiyorlar. ‘Kendi yaptığının yerini tutmaz’ diyen orta yaşlılar yine sebzesini meyvesini taze almayı tercih ediyor” şeklinde konuştu.

manset-firat-bakkal.jpg

HANIMLAR KURUTMALIKTAN VAZGEÇEMİYOR

Her yıl bu dönemde kurutmalık telaşının başladığını söyleyen Halime Yaşar, “Ailecek alışmışız kurutmalığın tadına. Her sene mutlaka alıyoruz. Özellikle patlıcan, biber, elma kurutmasını çok yapıyorum. Hatta geçen sene kızlarım çileği bile kuruttu. Güneş sebze meyvenin besin değerini artırıyormuş. O yüzden dondurucuya atmaktansa eskiden beri bildiğimiz gördüğümüzü yapmaya devam ediyoruz” dedi. Apartman dairelerinde kurutma yapmanın zorluklarından bahseden Zeynep Kuşçu ise, “Balkonlarımız çok küçük olduğu için kurutma yapmakta zorlanıyoruz. Ama yine de vazgeçemiyoruz. Annemlerin evi müstakil olduğu için her sene orada kurutmalıklarımı, salçamı, reçellerimi yaparım. Çünkü Konya’da artık vazgeçilmez olmuş. Hazır satılanlarda var. Ama kendim yapmayı daha çok seviyorum. Kışın ev hanımları için çok güzel bir seçenek oluyor” diye konuştu. (Gülşen Çopur)

manset-1.jpg

manset-2.jpg

manset-3.jpg

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.