Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri
MYK heyeti başkanı Zoubi:- "Biliyoruz ki rejim ilk günden bu yana ateşkesi ihlal ediyor. Devrim güçleri yeterince sabırlı olmasa ateşkes süremezdi"- "(Rejim) siyasi çözüm istiyorsa önce gerçekçi olmalı ve BMGK kararlarını hayata geçirmeli, özellikle de ta

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti başkanı Esad el-Zoubi, Suriye'de rejimin mevcut ateşkesi ilk gününden bu yana ihlal ettiğini belirterek, "Devrim güçleri yeterince sabırlı olmasa ateşkes süremezdi." dedi.

MYK heyeti, Cenevre’de yürütülen Suriye görüşmelerinin yeni turu kapsamında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile BM Cenevre Ofisi'nde ikinci kez bir araya geldi.

Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Zoubi, Suriye rejiminin siyasi bir çözüm arayışında değil, bütün ülkeye yıkım getirecek bir askeri çözüm peşinde olduğunu ifade ederek, "Biliyoruz ki rejim ilk günden bu yana ateşkesi ihlal ediyor. Devrimci güçler yeterince sabırlı olmasa ateşkes süremezdi." diye konuştu.

Rejimin bugün sabah erken saatlerden itibaren Halep’e askeri saldırı başlattığını dile getiren Zoubi, saldırı sonucunda yaklaşık 30 bin Suriyelinin Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladığını bildirdi.

Zoubi, Cenevre’deki görüşmelerin bu turunun amacının siyasi geçiş süreci ve geçici yönetim organı üzerinde anlaşmak olduğunu hatırlatarak, “Geçici yönetim organı Suriye’ye umut, sevgi ve birlikte yaşama imkanı getirecek.” ifadesini kullandı.

Üzerinde anlaşılacak tam yetkili geçici yönetim organında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve mevcut rejimin sembol isimlerinin yer almayacağını yineleyen Zoubi, “Rejimin siyasi çözüm hakkındaki ciddiyetsiz açıklamalarına alışığız. Açıklamaları gerçeklikten kopuk. Eğer siyasi çözüm istiyorsa önce gerçekçi olmalı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını hayata geçirmeli, özellikle de tam yetkili bir geçici yönetim organı oluşturulması konusundakini.” görüşünü dile getirdi.

Zoubi, de Mistura ile gerçekleştirdikleri görüşmede Suriye’deki tutukluların serbest bırakılması ile ülkede Süveyda bölgesinde yaşanan gösterilerde dün ve bugün tutuklanan siyasi aktivistlerin durumunu ele aldıklarını anlatarak, “Rejim hep yaptığı gibi özgürlük talep eden Suriyelileri susturmak için gösterileri bastırdı.” dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.