"Cerattepe, kuşların göç yolları üzerinde değil"

"Cerattepe, kuşların göç yolları üzerinde değil"
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Kuşların sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok" - "Artvinlilere zarar verecek bir işlem yaptırmayız. Biz madenciliğe karşı

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı sivil toplum kuruluşlarının "Cerattepe'nin kuşların göç yolu üzerinde olduğu" iddiasına ilişkin, "Kuşların sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok" dedi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine Cerattepe'ye ilişkin yaptığı açıklamada, madenciliğin ekonomik açıdan önemli olduğunu, ancak bu faaliyetin çevreye zarar verilmeden yapılması gerektiğini vurguladı.

Tüm icraatların kanunlara göre yapıldığına işaret eden Eroğlu, "Nerelerde maden çıkarma izninin verilebileceği maden ve orman kanunlarında belirtilmiştir. Dolayısıyla kanuna, yönetmeliklere uygun hareket etmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

Cerattepe'de maden çıkarmak için şirketin gerekli izinleri aldığını belirten Eroğlu, maden çıkarılmak istenen alan özel, korunaklı bir alan değilse gerekli müsaadenin verildiğine dikkati çekti.

Eroğlu, Cerattepe'de yapılacak maden işletmesinde kapalı galeri uygulaması olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Madenin giriş ağzında çok cüzi, birkaç futbol sahası büyüklüğünde bir alana izin vereceğiz. Buradan dağa girip, madeni alacaklar. Peki ondan sonra ne yapacaklar? Orada işletme yapamaz diye söyledik, işletmeyi başka yere taşıyacak. Bir de çıkan madeni bir şekilde taşıması lazım. Onlar 'Biz bunu teleferikle taşıyalım' dedi, 'Ağaç kesilmesin' dendi. Dolayısıyla 3 bin 500 ağaç gibi çok cüzi sayıda ağaç kesilecek. Taş, kömür, çakıl ocaklarını biliyorum, mecburen çok daha fazla ağaç kesiliyor ama sonradan rehabilite ediyor, orman eski ormanlık haline getiriliyor. Burada da kesilecek ağaç 3 bin 500 ile sınırlandı. Bir ağaç kesmişse onun karşılığında orada en az 3 ağaç dikecek."

Bakan Eroğlu, çıkarılacak madenin teleferik hattıyla Artvin-Borçka karayoluna oradan da Murgul ilçesine taşınacağını kaydetti.

- "Buraya özel bir endemik tür yok"

Bazı sivil toplum kuruluşlarının "Türkiye'deki en önemli kuşların göç yolunun Cerattepe'den geçtiği" iddiasına da değinen Eroğlu, Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok. Artvin türler açısından zengin, dolayısıyla baraj inşa edeceğimiz zaman birtakım endemik türler varsa onları taşıyoruz. O konuda da hassas davranıyoruz" dedi.

Bütün ülkelerde madencilik faaliyetinin yapıldığını belirten Eroğlu, "Bizde bunların engellenmeye çalışılması anlaşılabilir bir şey değil. Vatandaşlarımız şunu unutmasın, Artvin'i seviyoruz, orada en büyük yatırımları yapan bakan olarak, Artvinlilere zarar verecek bir işlem yaptırmayız. Biz madenciliğe karşı değiliz ama vahşi madenciliğe karşıyız. Çevreci bir yaklaşımla madenciliğe kanunlar çerçevesinde izin verilecektir" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.