Cerattepe'de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti

Cerattepe'de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -"Firma ağaç kesmeden, çevreyi korumak adına ideolojik olarak orada eylem yapan eylemciler, yolu kapatmak için ağaçları kesmişler"-"Süreç önce açık işletmeydi, sonra yol açılacaktı. Bunların hiçbirini kabul etmedik. Çünkü

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Cerattepe'de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetiyle ilgili olarak, firma ağaç kesmeden önce eylemcilerin yolu kapatmak için ağaç kestiğini belirttti.

Eroğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Artvin Cerattepe'de yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti ve buna yönelik eylemleri değerlendirdi.

Cerattepe’de madencilik faaliyetinin hukuki olduğunu ve çevre adına her türlü önlemi aldıklarını anlatan Eroğlu, faaliyet konusunda kamuoyunun doğru bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Ağaç kesimiyle ilgili ifadelerin doğru olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Orada bir tane ağaç kesilmeden, eylemciler orada ağaçları keserek yolu tıkamışlar. Isınmak için onları yakıyorlar. Şirketten önce oraya kaçak bir kulübe tesis etmişler. Onun fotoğrafları var. Bu kabul edilebilir mi? Sen yolları kapatmak için ağaç keseceksin. Gerçekten üzüldüm. Firma ağaç kesmeden çevreyi korumak adına, ideolojik olarak orada eylem yapan eylemciler, yolu kapatmak için ağaçları kesmişler. Onların zabtı tutuldu. Gereken yapılacak" diye konuştu.

Eroğlu, ne kadar ağaç kesildiği sorusuna, "Miktarını bilmiyorum ama netice olarak yolu kapatmak için bir miktar ağaç kesmişler" dedi.

-"Bizde başka bir firma gözüküyor"

Cerattepe'deki faaliyetin önce açık işletme olduğunu ancak daha sonra değiştirildiğini anlatan Eroğlu, "Artık açık işletme değil galeri…Dağın altından tünel açarak madeni alacak, teleferikle Borçka-Murgul yoluna taşıyacak. İşlemi Murgul’da yapacak, orada tesis var. Süreç önce açık işletmeydi, sonra yol açılacaktı. Bunların hiçbirini kabul etmedik. Çünkü burası hassas. Galeri dediğimiz dağın içine tünel açarak oradan malzeme çıkarıp taşıyacak. Teleferikle taşıyacak. İlk defa oluyor böyle…Baktığımızda korumacı bir madencilik yapılacak. Böyle bir örnek yok. O kadar hassas davranıyoruz. Firma, kanuna göre izin, ruhsat almış. Bunu açık işletebilir ama onu biz kabul etmedik" diye konuştu.

Firmaya yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine Eroğlu, "Kim olursa olsun... Şimdi bu işi yapan binlerce madenci var. Biz onların kimliğine bakmıyoruz. Çevre açısından uygun mu hukuki prosedür tamamlanmış mı ruhsat tamam mı ÇED alınmış mı biz bunlara bakıyoruz. Alan firma başka, söylenen kişi başka gözüküyor. Ruhsat alan firma, bizde başka bir firma gözüküyor. Belki işletme için vermiştir" dedi.

-"Firmanın anlatması lazım"

Sorunun giderilmesi için neler yapılacağı sorusuna Eroğlu, şu yanıtı verdi:

"Halka anlatılacak. Bunu tahrik edenler ve başka sebepler de var. Geçmişte de bazı yabancı vakıf, dernekler; Türkiye’de altın çıkmasın diye çok gayret ettiler. Ama bakıyorsunuz, bir şekilde daha sonradan onlara uygun işletme olunca, birden bire ortadan kayboluyor. Bizim açımızdan şu ana kadar yapılan işlem tamamen hukuki, ÇED almış, her şeyi tamamlanmış, parasını yatırmış, masraf yapmış, sondaj açmış, şu ana kadar her şeyi yapmış. Söyleyenler yalan söylüyor. 'Açık işletme olacak' diyor, hayır, 'ağaç kesilecek' diyor, kesilen ağaç en fazla üç... 'Artvin’in suyu bitecek' deniyor, halbuki biz Artvin’e Hartila Vadisi'nden su getiriyoruz. 'Heyelan olur' deniyor, tamamen tünel şeklinde. 'Yol açılacak' deniyor, yol değil, teleferik....Biz neticede kamuyuz, biz gidip de anlatamayız. Bana sorulduğu zaman, gerçek neyse onu açıklıyorum. Bizim vazifemiz bu…Ama firmanın orada vatandaşa bizzat bunun kapalı sistem olduğu, teleferikle taşınacağını, zarar vermeyeceğini anlatması lazım."

Eroğlu, dışarıdan gelenlerin olduğunu ifade ederek, iyi anlatıldığında halkın anlayacağını söyledi.

Eroğlu, "Türkiye'nin en muhteşem parkını" Artvin'e yaptıklarını ifade ederek, "Çoruh Park, muhteşem bir park. 35-40 milyon lira harcadık. Artvin için muhteşem bir park yaptık. Her gelen görecek; gece manzarasını çektik, muhteşem…" dedi.

Konunun Bakanlar Kurulunda gündeme gelip gelmediği sorusuna Eroğlu, "Bin 500- 2 bin madencilik faaliyeti var. Her taratan maden çıkıyor, taş ocağı…Neticede bunların çoğu da ormanda. 1 Ocak 2008 tarihinde genelgem var. Maden ruhsatı aldığı zaman mutlaka o yerle ilgili rehabilitasyon projesini hazırlıyor. Ben orman izni vermeden, bunu görüyorum. Nasıl rehabilite edecek, kaç ağaç kesti, bunun yerine kaç ağaç dikilecek, nasıl peyzaj düzenlemesi yapılacak. Açık işletmelerde dahi bunu yapıyorum" karşılığını verdi.

-"Bunlar ideolojik..."

Ağaç kesimiyle ilgili eleştiriler konusunda Eroğlu, şöyle konuştu:

"Biz de ağaç kesiyoruz; zamanla yaşlanan, ömrü biten ağaçları ekonomiye kazandırmak için kesiyoruz. Ama benim anlamadığım şey şu: Yalova’da yüzlerce tarihi çınar kesildi. Hiç ses çıkmıyor. Aydın’da tarihi caminin karşısında muhteşem bir şehir ormanı vardı. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kesildi ve orası beton haline getirildi. Bunlar ideolojik…Eğer tavır gösterecekse, herkese aynı tavrı gösteriyorsa, onu anlarım ama ideolojik olarak tavır gösterirlerse bu doğru değil. CHP’li belediyelerin yaptığına ses çıkarmayacaksın, onu görmezlikten geleceksin. Yalova’da kesilen ağaçlar duyuldu mu ne oldu? Aydın’daki tarihi meydanda kesilen tarihi ağaçları duydunuz mu? Duymadınız. Kaldı ki biz şu anda dünyanın en çevreci hükümetiyiz. 3,5 milyar fidanı diken biziz. 1,5 milyar hektar ormanlık alanı artıran biziz. Hatta bu konuda OECD Genel Sekreteri geldi buraya, 'Türkiye ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde dünya lideridir’ dedi. 27 yıldır yapılan Dünya Ormancılık Forumu ve Zirvesi, ilk kez ABD dışında bir yerde yapıldı. 2013 yılında, İstanbul'da yapıldı. Daha geçen sene Dünya Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı'nı Ankara'da yaptık. 185 ülkenin katıldığı muazzam toplantıyı biz Ankara’da yaptık. Bizi kara kaşımız kara gözümüz için mi seçtiler? Erozyonla mücadelede dünya lideriyiz. Yılda 500 milyon ton toprak kaybı olurken, bunu 168 milyon tona indirdik. Yani üçte bire. Bu muazzam başarı. Dünyada orman varlığı azalırken, biz ise artan nadir ülkelerden biriyiz. Şu anda 5 bin köye, gelir getirici orman kuruyoruz, 2019 yılına kadar. Neden bahsediyorsunuz? Bunları görmeyip madencilik için kesilen 300, 500, bin, beş bin ağacı görmek çok yanlış. Marifet iltifata tabidir. Biz muazzam işler yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan randevu istiyoruz; büyük bir Çınar Eylem Planı başlatıyoruz. İstanbul başta olmak üzere bütün şehirlere çınar seferberliği yapıyoruz."

Hükümetin vahşi madenciliğe asla müsaade etmediğini ifade eden Eroğlu, "Ama takdir edersiniz ki madenler yer altından alınacak, Türkiye ekonomisine katkı sağlanacak. Başka ülkeden ithal etme şansımız var mı? Varsa altını, madeni kullanacak. ABD, Kanada ve Almanya, delik deşik edecek altın çıkaracak, biz ise 'kalsın' diyeceğiz. Bunu çıkaralım, ağaçlandıralım. Onun yerine zaten biz maden için verdiğimiz alanların 5-6 mislini Hazine veya başka yerden alıp ağaçlandırıyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.