Ceviz kabuğunda saklı mucize
124
Medicana Sağlıklı Bilgiler sayfasından alınan bilgiye göre; Ceviz kabuğu kozmetik ürünlerde çok yaygın kullanılan bir bileşendir. Ceviz kabuğu suyu, ağız problemlerini tedavi etmek ve iyi bir ağız hijyeni sağlamak için gargara olarak kullanılabilir.
224
İnce öğütülmüş ceviz kabuğu, ölü deri hücrelerini temizleyerek hücre yenilenmesini teşvik eden doğal bir peeling görevi görür.
324
CİLDE BİRÇOK FAYDASI VAR
Antioksidanlar açısından zengin olan ceviz kabukları, cildi çevresel stresten korumaya yardımcı olarak daha pürüzsüz ve ışıltılı bir cilt sağlar. Ceviz kabuğunun doğal mineralleri, cilt dokusunu iyileştirir, tazelik ve gençlik katar.
424
Cevizin kendisi kadar kabuğunun da faydaları saymakla bitmez. Uzun ömürlü ve kalın gövdeli ceviz ağacı çok değerlidir. Dünyanın hemen her yerinde yetişen cevizin birden fazla faydası vardır.
524
Cevizin hem içi hem de kabuğu ayrı ayrı kullanılabilir. Ceviz kabuğunun faydaları cevizin özünden daha az olsa da, her gün yeni bir faydası keşfedilmektedir. İşte ceviz kabuklarının faydalarından bazıları:
624
CİLTTE NELERE İYİ GELİYOR?
Ceviz kabuklarının en bilinen faydası, insan cildi üzerindeki olumlu etkisidir. Bu nedenle kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır.
724
Cildin hem beslenmesi hem de nemlendirilmesi için, ayrıca, ciltteki sivilceleri gidermek ve kaybolan parlaklığı geri kazandırmak gibi önemli amaçlar için sıklıkla tercih edilir. Islak veya kuru ceviz kabuğu 10 dakika suda kaynatılıp cilde uygulandığında, sivilce ve cilt lekelerine iyi gelir.
824
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Ceviz kabuklarının faydalarından biri de sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmasıdır. Ceviz kabukları, ceviz içlerine benzer bir lif yapısına sahiptir.
924
Ceviz kabukları kaynatılıp suyu içildiğinde bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırır. Bu sayede metabolizma hızlanır ve kilo kaybı kolaylaşır. Kilo vermek isteyenlerin ceviz suyunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.
1024
KALKAN GÖREVİ GÖRÜYOR
Ceviz kabukları antioksidan özelliklere sahiptir. Birçok enfeksiyondan korunmak için rahatlıkla kullanılabilir. Soğuk algınlığı ve daha ciddi hastalıklar için tüketilen ceviz kabukları, kalkan görevi görür. Her gün içilen bir bardak ceviz kabuğu çayı bağışıklık sistemini güçlendirir.
1124
AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEDE ETKİLİ
Ceviz kabuklarının faydalarından biri de ağız hijyeninde kullanılmasıdır. Ceviz kabuğundan hazırlanan gargaralar, özellikle ağız kokusunu gidermede oldukça etkilidir.
1224
1 su bardağı kaynar suyun içerisine 5-6 adet ceviz kabuğu konur. Belirli bir süre bekletilen bu su ile dişler fırçalanır. Fırçalamanın yanı sıra bu sıvı gargara olarak da kullanılabilir. Diş etlerinin yanı sıra dişlerin temizliğinde de faydalıdır. Ayrıca bu gargara ile ağızda oluşabilecek rahatsızlıkların da önüne geçebilirsiniz.
1324
PLAK VE LEKELERİ GİDERİR
Öğütülmüş ceviz kabukları bazen diş macunlarında ve diş temizleme ürünlerinde doğal bir aşındırıcı madde olarak kullanılır. Diş minesine zarar vermeden dişlerdeki plak ve lekeleri gidermeye yardımcı olur.
1424
İŞTAHI KONTROL ALTINA ALIR
Ceviz kabukları, vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilir. Bununla birlikte, iştah düzenleyici bir etkiye de sahiptir. İştahınızı kontrol altına almak için evde veya işte hazırlayabileceğiniz ceviz kabuğu çayını tüketebilirsiniz.
1524
Ceviz kabuğu çayını hazırlamak için cevizleri iyice yıkayıp temizleyin. Temizledikten sonra, bir demlik veya çaydanlığa kaynar su dökün. 1 saat suda bekletilen kabuklar süzüldükten sonra çay, soğuk veya sıcak olarak tüketilebilir. Çaya bal ve tarçın çubukları eklenebilir. Bal ve tarçınla faydaları daha da artar.
1624
SAÇLARA BU ŞEKİLDE KULLANILIYOR
Zayıf saç tellerini güçlendirmek için ceviz kabuklarından kozmetik sektöründe yararlanılır. Özellikle şampuan yapımında kullanılır. Ceviz kabukları, saç dökülmesinden şikâyetçi olan kişilere yardımcı olur ve saçların beslenmesini ve kalınlaşmasını sağlar. Zayıf saç tellerine sahip kişilere evde kolayca hazırlanabilen ceviz kabuğu maskeleri önerilir. Bunun için 10 adet ceviz kabuğunu 2 su bardağı suda 10-15 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra süzün. Saçları bu suyla yıkayın.
1724
Düzenli olarak uygulandığında kısa sürede fayda sağlar. Eski çağlardan beri bilinen bir özelliği de beyaz saçları boyamak için kullanılmasıdır. Doğal bir boya olmasına rağmen kına ile karıştırılarak da kullanılır. 10 adet taze ceviz kabuğu yarım litre suda kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra süzülen bu su ile saçlar yıkanır. Düzenli uygulandığında beyaz saçlar kestane rengine döner.
1824
BEYAZ SAÇLARI KAPATABİLİR
Ceviz kabuklarındaki mineraller ve amino asitler saç köklerini güçlendirerek şekillendirmeyi kolaylaştırır ve daha kalıcı hale getirir. Ceviz kabuğunun öğütülmesinden elde edilen toz, saçların doğal renklendirilmesi için kullanılabilir. Düzenli olarak uygulandığında, ceviz kabuğu zamanla açık saçları koyulaştırabilir ve beyaz saçları kapatabilir.
1924
KAYNATILIP İÇİLİRSE NE OLUR?
Ceviz kabuklarını temizleyin ve 30 dakika suda kaynatın. Su bal rengi bir renk aldığında, hazır demektir. Suyu süzün ve için. Her gün bir fincan ceviz kabuğu çayı içmek bağışıklığı güçlendirebilir ve soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonların semptomlarını azaltabilir. Ceviz kabuğu suyu ayrıca ağız problemlerini tedavi etmek ve ağız hijyeni sağlamak için gargara olarak da kullanılabilir.
2024
NASIL HAZIRLANIR?
Ceviz kabuğu çayı hazırlamak için cevizleri iyice yıkayıp temizleyin. Temizledikten sonra, bir demlik veya çaydanlığa kaynar su dökün. 1 saat suda bekletilen kabuklar süzüldükten sonra çay, soğuk veya sıcak olarak tüketilebilir. Çaya bal ve tarçın çubukları da eklenebilir.
2124
SUYU ZAYIFLATIR MI?
Her gün aç karnına içilen bir bardak ceviz suyu kilo vermeye yardımcı olur. Zengin içeriğiyle diyet programlarında ara öğün olarak da önerilir.
2224
ZARARLARI NELERDİR?
Ceviz kabuğu, özellikle dış (yeşil) kabuğu ve içteki sert kabuk olmak üzere iki kısımdan oluşur. Her iki kısmın da bazı potansiyel zararları olabilir. İşte ceviz kabuğunun zararları:
2324
Cevizin yeşil dış kabuğu, bazı geleneksel yöntemlerde çay veya boya yapımında kullanılır. Ancak, içerdiği juglon maddesi ciltte tahrişe, alerjik reaksiyonlara veya lekelenmelere yol açabilir. Yüksek miktarda juglon, insanlar ve hayvanlar için toksik olabilir. Özellikle çiğ tüketimi veya yüksek doz çay şeklinde kullanımı risklidir. Yanlış hazırlanmış ceviz kabuğu çayları mide bulantısı, ishal, kusma gibi etkilere neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli veya yüksek dozda kullanım karaciğeri yorabilir.
2424
Cevizin odunsu dış kabuğunun tüketilmesinden kaynaklanan zararları; küçük çocuklar tarafından yutulduğunda boğulma riski taşır. Öğütülmüş kabuk tozlarının solunması ise solunum yollarında tahrişe neden olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.