Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı hakkındaki gensoru önergesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı hakkındaki gensoru önergesi
TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı görüşülüyor

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı görüşülüyor.

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 1999 yılındaki acı deprem deneyiminin ardından dönemin hükümetince kamuya ait bütün arsaların ve arazilerin kentsel dönüşüm ve depremin yaralarının sarılması için ayrıldığını anımsatarak, "Ne yazık ki sadece İstanbul değil, Türkiye'nin dört bir yanında bu uygulama için ayrılan arsaların tamamı birilerine peşkeş çekildi ve ranta kurban edildi." ifadesini kullandı.

Deprem dönüşümü ve kentsel dönüşüm için kullanılması gereken arsalardan İstanbul'da kaç tane olduğunu soran Tekin, "Özellikle, İstanbul'un büyük alanları, rant alanları dediğimiz yani değeri yüksek, emlak değeri yüksek olan alanlara baktığımızda çok net bir şekilde bir kentsel katliamın nasıl olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz." dedi.

Şu anda İstanbul'da imar uygulaması yapılabilecek bir tek parselin bulunmadığını savunan Tekin, geçmişte Sulukule'de, Bursa'da ve Mardin'de yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin eleştirilerde bulundu.

İstanbul'da bugün 246 tane AVM bulunduğunu ve bunların önemli bir kısmının deprem ve kentsel dönüşüm için ayrılan arazilere yapıldığını kaydeden Tekin, "Deprem dönüşümü ve kentsel dönüşüm için kullanılması gereken bu arsalar ne yazık ki yandaşlarınıza, yoldaşlarınıza, hatta milletvekillerinize tahsis edilmiş oldu." görüşünü savundu.

Tekin, 2011 yılı hesaplarına göre, İstanbul'da yaratılan rantın, 100 milyar dolar olduğunu aktardı. Hükümetin kentsel dönüşüm konusunda bugüne kadarki uygulamalarının topluma güven vermediğini savunan Tekin, "Bir şeyi yıkarak yapmak maalesef bugüne kadar dünyanın hiçbir yerinde olmuş değildir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grubu adına konuşan Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının siyasetin şamata aracı ve ajitasyon yapılacak bir konu olmadığını dile getirdi.

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinin Mezopotamya ve Anadolu toprakları üzerinde yer aldığını belirten Özhaseki, adeta açık hava müzesi olan bu coğrafyanın, korunması, kollanması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.

Sur'un tarihi zenginlikleri konusunda da bilgiler veren Özhaseki, bölgede kaçak yapıların olduğunu, altyapı sorunlarının bulunduğunu aktardı.

Oradaki hak sahiplerin mağduriyetlerinin giderilmesinin birinci amaçları olduğunu vurgulayan Özhaseki, bununla birlikte tarihi ve kültürel mirası koruyup geleneksel yaşamın devamının sağlanmasını ve bölgedeki ticaretin de canlandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Çeşitli bakanlıkların, bugüne kadar Suriçi için 125 milyon lira harcamasına karşın "rant ve peşkeş"ten bahsedilmesine anlam veremediğini dile getiren Özhaseki, "Burada pozitif bir ayrımcılık var. Ben Türk vatandaşı olarak, bir Türk insanı olarak oraya yapılan bu ayrımcılığı destekliyorum. Helali hoş olsun. Ama hiç değilse hakkı teslim edelim arkadaşlar." diye konuştu.

Bölgede kentsel dönüşüm yapılabilmesi için acele kamulaştırma yapılmasının bir ihtiyaç ve doğru bir karar olduğunu ifade eden Öz, "Devletin kimsenin malında gözü yok. Devlet hiçbir fakir fukaranın hakkına da el atmaz." görüşünü dile getirdi.

Bölgede, zarara uğrayanların zararlarının tazmin edileceğini belirten Özhaseki, uzlaşma esasının ve oradakilerin rızasının alınmasının aranacağını dile getirerek, faizsiz kredi desteğinin verilmesi ve sokak sağlıklaştırması projesinin daha geniş bir alanda uygulanması gerektiğini de kaydetti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Suriçi bölgesinde sokak dokusunun yok edildiğini ileri sürerek, "Bu bir kentsel dönüşüm süreci değildir, bu bir yıkım sürecidir" iddiasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, çok dinli ve kültürlü bir şehir olan Diyarbakır'ın, bugün tek tip bir şehir haline getirilmek istendiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman vatandaşlarla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarına değinerek, "Bizim kentsel dönüşümümüz, kentsel felakete dönüştü. Romanlar ne yapsın, nerede yaşasın? Mülteci mi olalım biz? Romanlar mülteci olmak istiyor artık. Yunanistan'a gideceğiz, bizi göndersin geriye, 55 bin konut da bize istiyoruz. Hadi buyurun." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.