Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı hakkındaki gensoru önergesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı hakkındaki gensoru önergesi
Bakan Fatma Güldemet Sarı: (1)- "HDP, AK Parti'yi inşaat merkezli politikaların partisi olarak ifade etmiştir. Şayet kastınız, inşa ve ihya merkezli bir parti olmamız ise doğru, inşaat merkezliyiz"- "Dünyanın en uzun ve geniş köprülerini, tüp geçitleri ve

TBMM (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, HDP'nin, AK Parti'yi inşaat merkezli politikaların partisi olarak ifade ettiğini belirterek, "Şayet kastınız, inşa ve ihya merkezli bir parti olmamız ise doğru, inşaat merkezliyiz. Dünyanın en uzun ve geniş köprülerini, tüp geçitleri ve tünelleri, havaalanlarını, üniversiteleri, okulları, hızlı trenleri kastediyorsanız haklısınız." dedi.

Sarı, TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasının görüşmelerindeki konuşmasında, şehitleri rahmet ve şükranla andı. Sarı, terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve millete de başsağlığı diledi.

Gensorunun; gerçeklerden tamamen uzak, kime ve niye hizmet ettiği tartışılır, vatandaşları mağdur etmeye yönelik bir girişim olduğunu belirten Sarı, "HDP milletvekillerince AK Parti inşaat merkezli politikaların partisi olarak ifade edilmiş, bilgiden kopuk, nesnellikten uzak iddialar sıralanmıştır. Suç bastırmaktan nemalanan bu iradeden başka bir şey beklemek yersiz ve yanlış olurdu, biz de zaten beklemiyoruz." dedi.

Sarı, şöyle konuştu:

"İnşaat merkezliden kastınız, sadece bina yapmak ise eksiktir, yanlıştır. Şayet kastınız, inşa ve ihya merkezli bir parti olmamız ise isabetlidir, anlamlıdır ve doğrudur. Doğru, inşaat merkezliyiz. Türkiye'yi baştan sona yeniden inşa, imar ve ihya ediyoruz. Dünyanın en uzun ve geniş köprülerini, tüp geçitleri ve tünelleri, her ilimize yaptığımız havaalanlarını ve üniversiteleri, okulları, hızlı trenleri, iş merkezlerini, yaşam alanlarını ve sosyal donatıları kastediyorsanız haklısınız. Bütün bu çalışmalarla Türkiye'yi baştan başa yeniden donatıyoruz."

Bakan Sarı, Marmaray gibi tarihi tüp geçitleri, Avrasya tünelini insanlar işlerine daha hızlı gitsin, ailesine kavuşsun diye yaptıklarını söyleyerek, "Birileri ise evlerin, sokaklarının altına tünelleri kazıp, insanları evlerinden ediyor, gencecik fidanlarımızı bu tünellere gömüyor. Biz yolları 'ticaretim gelişsin, ülke kalkınsın' diye yaparız ama birileri ise altına yerleştirdikleri patlayıcılarla kamufle etmek için yapar." dedi.

Her türlü engellemeye rağmen bölgenin inşa ve ihyası için terör saldırılarında yıkılan, yakılan binaların yapılması ve bütün niteliksiz alanların elden geçirilmesi için çalışacaklarını ifade eden Sarı, çalışmalarını inatla, azimle, kararlılıkla sürdürdüklerini kaydetti.

Bakan Sarı, teröre karşı operasyonlar başladığı günden beri uzman kadrolarıyla bölgede olduklarını vurguladı.

Bölgedeki il müdürlüklerini adeta genel müdürlük haline getirdiklerine işaret eden Sarı, "Bölge normalleşene, huzur ve kardeşlik gelinceye kadar ve millet hain terör örgütünden kurtulana dek orada olmaya devam edeceğiz. Biz Sur'dayız, Silopi'deyiz, Cizre'deyiz, Suriçi'ndeyiz, Nusaybin'deyiz. Biz bu ülkeyi kalkındırmak için gece gündüz mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, Diyarbakır Suruçi'nin insanlığın ortak mirası olduğunu vurgulayarak, ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini bir madalya gibi göğsünde taşıyan Suriçi'nin zengin tarihi ve kültürel dokuya sahip örnek bir hazine olduğunu bildirdi.

Suriçi bölgesinin Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 1988'de aldığı kararla kentsel sit alanı ilan edildiğini belirten Sarı, şunları kaydetti:

"Başta surlarla, burçlar olmak üzere, alanda bin 142 yapı tescillenerek koruma altına alınmıştır. Suriçi ile ilgili olarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2012'de aldığı kararla, koruma amaçla nazım imar planı ve aynı yıl koruma amaçlı uygulama imar planı onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Devlet, 1988'den bu güne kadar var olan ve işlemde olan süreci yürütmektedir. İddia edildiği gibi bugünden yarına alınmış, Diyarbakır ve Sur Belediyelerinin haberleri yokmuş, hiç görüşleri alınmamış gibi bir durum söz konusu değildir. Bugün görüşlerini almadığımız iddia edilen belediyeler, terör örgütü bölgede çukurlar kazarken, barikatlar, el yapımı patlayıcılarla tuzaklar kurarken, çıkıp da neden tek bir söz söylemedi?"

Daha sonra yapılan oylamada, Bakan Sarı hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.