Çeyrek altın fiyatı bugün ne kadar oldu?

Çeyrek altın fiyatı bugün ne kadar oldu?
Çeyrek Altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek Altında büyük oyun

Çeyrek Altın piyasasında son durum nedir? Çeyrek Altınla ilgili son haberler, altın ile ilgili son gelişmeler... Altın 1 haftanın zirvesinden düşüşe geçti

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

Çeyrek altın 1 haftada 9 lira geriledi

Altında kan kaybı sürüyor. Altının onsu 1.166 dolar seviyesine çekilirken, son 1 haftadaçeyrek altın fiyatları ise yaklaşık 9 lira birden geriledi.

Cuma günü oldukça sert aşağı yönlü hareketlere sahne olan altında düşüş sürüyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz hafta tahvil alımlarını sona erdirmesi ardından Japonya Merkez Bankası (BOJ) sürpriz bir şekilde teşvikleri artırmasıyla küresel borsalardaki ralliye paralel olarak güvenli varlıklara talep azalırken, altının onsu bugün 1.166 dolara kadar geriledi. Geçen hafta başında Kapalıçarşı'da 144 liradan satılan çeyrek altının fiyatı ise 135 liraya kadar geriledi. 

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, Aynı zamanda "ABD tarafında PCE enflasyonu beklentiye paralel, kişisel gelir ve harcama verileri beklenti aşağısında, Michigan tüketici güven endeksi ise beklentiden yüksek geldi. Genel anlamda olumlu fiyatlanan veriler dolarda da değer kazancı olmasını sağladı ve altın sert geriledi" dedi. 
 
Bugün ABD’de ISM imalat endeksi ve üretim PMI verilerinin izleneceğini ifade eden coşar, sözlerine şöyle devam etti: "56,2 gelmesi beklenen ISM imalat endeksinin beklenti üzerinde olması halinde dolarda değer kazancı artabileceğinden altında da aşağı yönlü etki yapabilir.
 
Teknik olarak altının 1160 seviyesi üzerinde tutunduğunu ve buradan tepki vermeye çalıştığını görüyoruz. Altının yukarıda 1180 seviyesine doğru bir tepki verememesi halinde satış baskısının devamı beklenebilir. Bu durumda 1160 desteği de kırılırsa aşağıda 1147 ve 1133 destekleri izlenebilir. Direnç: 1180 – 1187 – 1196. Destek: 1160 – 1147 – 1133."

Elinde altın tutan büyük zarar etti

Uzun yıllardır güvenli liman olarak görülen altının son 3 senede yatırımcısına verdiği zarar şoke ediyor. Altını Eylül 2011’deki zirvesinden alıp bugüne kadar tutanlar yüzde 38,9 zarar etti. Özellikle büyük şirketler milyon dolarlık portföylerini altından yeni güvenli liman olarak görülen Amerikan tahvillerine aktarıyor. Uzmanlar reel faizin kısa ve orta vadede düşmesiyle altının daha da düşebileceğini ancak uzun vadede yükselecek faizlerle birlikte altın için yeniden alım fırsatı doğacağına dikkat çekiyor.

1980’li yıllardan beri istikrarlı bir şekilde yükselip yatırımcısının yüzünü güldüren altın 2011’de tarihi zirveyi gördükten sonra son 3 yıl içinde büyük bir düşüş yaşadı. ABD merkez bankası’nın 2008 küresel finans krizinin ardından art arda açıkladığı 3 parasal genişleme programı ile yükseldikçe yükselen ve 2011 Eylül ayında ons başına 1920 dolarla tarihi zirveyi gören altın 1160 dolara kadar gerileyerek yatırımcısını üzdü.

Altını 1920 dolarlık tarihi zirvesinden satın alan yatırımcılar 3 sene içinde yüzde 38,9 zarar etti. Aynı dönem içinde dolar/TL kurunda yüzde 30’un üstünde değer kazancı yaşanırken, BİST 100 endeksi ise yüzde 48 gibi dudak uçuklatan bir kazanç sağladı.

Altında önlenemeyen bu düşüş bir yatırım aracı olarak  ‘güvenli liman’ imajını sarsmışa benziyor. Özellikle enflasyondan korunmak için ideal bir yatırım aracı olan altın Türkiye’de de yüksek enflasyon dönemlerinin ardından ilk akla gelen yatırım araçlarından biri olmuştu.  Ancak yatırım uzmanları son 3 yılda bu kadar para kaybettiren bir yatırım enstrümanı için ‘güvenli liman’ yakıştırmasının yapılmasının çok zor olduğunu belirtiyor.

Çeyrek altında büyük oyun!

Tüm dünyada fiyatlarda yaşanan gerilemeye paralel olarak artan talep Kapalıçarşı’da çeyrek altında işçilik maliyetini yeniden uçurdu.

Darphane’nin geçen hafta yapması gereken teslimatları da yapmaması fiyatların olması gereken seviyenin yaklaşık 10 lira üzerine taşıdı.

1000 dolar seviyelerinin konuşulmaya başlandığı altının ons fiyatı uluslar arası piyasalarda 1163 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Kapalıçarşı’da çeyrek altın ise 136 liradan alınırken 146 liradan satılıyor. 

Çeyrek altının ons cinsinden satış fiyatı yaklaşık 1.246,5 dolara denk geliyor. Yani tüm dünyada 1.163 dolara satılan altının Kapalıçarşı’daki satış fiyatı 1.246,5 dolar.

FATURA VATANDAŞA ÇIKIYOR

Darphane’nin grev döneminin ardından ilk kez teslimatları zamanında yapmadığına dikkat çeken bir Kapalıçarşı esnafı, “Toptancı elindeki külçe altını Darphane’ye genellikle Salı günü veriyor ve Perşembe günü basılı Ata Lira, Cumhuriyet veya çeyrek olarak geri alıyor.Fakat geçen hafta bu teslimat yapılmadı. Hem artan talep hem Darphane’nin teslimatı yapmaması çeyrek altında işçilik maliyetini yükseltti” dedi.

Kapalıçarşı’daki bu durumdan zarar gören ise sadece vatandaş. Çünkü hem toptancı hem de kuyumcu çeyrek altını normal fiyatın 10 TL üzerinden vatandaşa satıyor. Yani zaten kar ettiği bir üründen ekstra yüzde 10 daha kâr ediyor. 1.246 dolara vatandaşa satılan altınlar 1.163 dolardan yerine konuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.