Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu Resmi Gazete'de

Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu Resmi Gazete'de
ANKARA (AA) - Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.TBMM tarafından 23 Nisan 2016'da kabul...

ANKARA (AA) - Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TBMM tarafından 23 Nisan 2016'da kabul edilen 6076 sayılı "Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu", cezai konularda uluslararası adli iş birliğinin usul ve esaslarını düzenliyor.

Kanuna göre yabancı devletlerin adli iş birliği talepleri, Türkiye’nin egemenlik hakları, milli güvenliği, kamu düzeni veya diğer temel çıkarlarının ihlal edilmesi halinde ayrıca talebe konu fiilin sırf askeri suç, düşünce suçu, siyasi suç veya siyasi suçla bağlantılı bir suç olması durumunda reddedilebilecek.

Kanun, iş birliği talebinin, talebe konu kişinin ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle bir soruşturma veya kovuşturma, cezalandırılma, işkence veya kötü muameleye maruz kalacağına dair inandırıcı nedenlerin bulunması halinde geri çevrilmesine imkan tanıyor.

Kanun, Türkiye’den yabancı devlete suçluların iadesi ve yabancı ülkelerden Türkiye'ye suçluların iadesi için gerekli koşulları, geçici tutuklama şartlarını, iade sürecinde sınır dışı işlemlerinin nasıl yürütüleceğini ve iade amacıyla koruma tedbirlerinin nasıl uygulanacağını da düzenliyor.

- Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi'ne ikinci ek protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanunun yanı sıra "Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi"ne birinci, üçüncü ve dördüncü ek protokolün onaylanmasına ilişkin kanun, Fransa'nın Strazburg kentinde 22 Mart 2016'da imzalanmasının ardından bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye'nin Çocuk Nafakası ve Diğer Aile Nafaka Türlerinin Uluslararası Tahsiline İlişkin Sözleşme'ye katılmasının uygun bulunduğuna dair kanun da Resmi Gazete'de yayımlandı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.