Cezayir'deki anayasal düzenlemeler

Cezayir'deki anayasal düzenlemeler
Cezayir'deki Toplumsal Barış Hareketi eski Genel Başkanı Sultani:- "Ülkedeki son anayasa düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın halefine zemin hazırlıyor"

CEZAYİR (AA) - ABDEL RAZEK ABDALLAH - Cezayir'deki Toplumsal Barış Hareketi eski Genel Başkanı Ebu Cerrah Sultani, ülkedeki son anayasa düzenlemesinin, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika sonrası için şartları hazır hale getirdiğini söyledi.

Cezayir Parlamentosunun, geçen ay onayladığı anayasa düzenlemesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Sultani, "Şu anki haliyle anayasa, Buteflika'nın ardından gelecek kişi için yeni bir sayfa açıyor. Yani anayasaya dayanarak siyasi hayatını ve görevlerini yerine getirmede anayasal güvence veriyor" diye konuştu. Sultani, ülke yönetiminde artık yeni neslin söz sahibi olması gerektiğini ifade etti.

Buteflika'nın rahatsızlığı nedeniyle dile getirilen erken seçim talebine ilişkin Sultani, erken seçimlerin durumu daha da çıkmaza sokacağını, devlet kurumlarındaki düzeni bozacağını kaydetti.

Muhalefetin "Cezayir sokaklarında patlama" uyarısına ilişkin Sultani, "Cezayir halkı 1988'den bu yana sıkıntısını yaşadığı çatışmalardan bıkmış durumda. Cezayirlilerde bu nedenle zaten bir ulusal trajedi fobisi oluşmuştu. Şimdi buna bir de demokrasi talebiyle sokağa çıkan hakların maruz kaldığı durum nedeniyle Arap Baharı fobisi eklendi" dedi.

Eski bakanlardan Sultani, Batı'nın Cezayir'in doğu komşusu olan Libya'ya yapılacak bir askeri müdahaleye yönelik açıklamaları hakkında ise, "Libya'ya yönelik askeri müdahale açıklamaları oldukça ciddi. Batının petrol bölgelerinde kendileri için büyük çıkarları var" değerlendirmesinde bulundu.

Askeri müdahalelerin faturasını ne yazık ki halkların ödediğinin altını çizen Sultani, "Libya'da askeri müdahale ile bir çözüme ulaşılması ihtimalini öngörmüyorum. Eğer olsaydı hava saldırıları bunu sağlardı. Çözüm ancak Libyalıların bir masa etrafında buluşabilmeleri ve 2011'den bu yana akan kana ve silahlı çatışmalara son vermek olmalı" diye konuştu.

Sultani ayrıca her türlü yabancı müdahale yahut da terörün faturasının Cezayir için büyük olacağını ifade etti. Libya ve Tunus ile yaklaşık 2 bin kilometre sınırları bulunduğuna işaret eden Sultani, buralarda yaşanacak gelişmelerle bağlantılı olarak olası mülteci akınları karşısında yardımın kendileri için insani görev olacağını söyledi. Sultani dolayısıyla olası mülteci akını veya silah yahut da terörist geçişleri ile başa çıkabilmek için uluslararası toplumla geniş çaplı iş birliği ve yardımlaşmanın zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Cezayir Parlamentosu, Buteflika tarafından sunulan, 182 maddesinden 73'ünde değişiklik yapılması ve 37 yeni maddenin eklenmesini içeren "anayasa değişikliğini" oy çokluğuyla Şubat ayında onaylamıştı.

Yapılan düzenlemeler arasında Amazik dilinin Arapça'dan sonra ülkenin ikinci resmi dil olması, cumhurbaşkanına sadece 2 dönem seçilme hakkı tanınması ve seçim sürecini gözlemlemek için bağımsız bir heyetin kurulması gibi maddeler yer alıyor.

Düzenlemelerde yer alan 51. madde devletin üst makamlarında çifte vatandaşlık sahibi kişilerin görev almasını engelliyor ve "bir kişinin devletin üst makamlarında ve siyasette görev alabilmesi için yalnızca Cezayir vatandaşı olmasını" zorunlu kılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.