CHP Ankara Milletvekili Emir:

CHP Ankara Milletvekili Emir:
"Ülkenin bütçesini kapatmak üzere 3 milyar avro karşılığında mültecileri Türkiye'de tutmaya razı olan zihniyetle, insanlarını küçük paralar karşılığında kobay yapan anlayış, aynı anlayıştır ve AKP anlayışıdır"

TBMM (AA) - CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Ülkenin bütçesini kapatmak üzere 3 milyar avro karşılığında mültecileri Türkiye'de tutmaya razı olan zihniyetle, insanlarını küçük paralar karşılığında kobay yapan anlayış, aynı anlayıştır ve AKP anlayışıdır" dedi.

Emir, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, uluslararası ilaç firmalarının, kendi ülkelerindeki hukuki engelleri aşmak için 3. dünya ülkelerindeki insanları, yeni çıkan ilaçlar için denek olarak kullandıklarını öne sürdü.

Türkiye'de ise özellikle "Faz 1" ilaç araştırmaları yapılmak üzere 4 merkez bulunduğunu aktaran Emir, bu konuya ilişkin olarak ülkedeki mevzuatın ise yetersiz olduğunu savundu.

Emir, şu görüşleri ileri sürdü:

"Bizim hukukumuza ve uluslararası hukuk ilkelerine göre, kişilere gönüllü dahi olsa ücret karşılığında vücutlarına herhangi bir işlem yapılma olanağı yoktur. Asgari ücretin açlık sınırının son derece altında olduğu, işsizliğin yüzde 10'un üzerinde olduğu bir ülkede para karşılığında insanları kobay olarak kullanma hakkı hiçkimsede yoktur. Ama yönetmeliğin muğlak ifadeleri ve denetimsizlik dolayısıyla insanlarımız açık bir şekilde uluslararası ilaç firmalarının kobayı olarak kullanılmaktadır ve bu yol sonuna kadar açılmıştır. Biz hem kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, hem de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere denetleyici olması gereken kurumları, gönüllülere herhangi bir ücret ödenmemesi veya maddi menfaat sağlanmaması noktasında duyarlı olmaya ve kendi uygulamalarının arkasında olmaya davet ediyoruz."

Bu konuyu Meclis gündemine getirdiğini ve soru önergesi verdiğini belirten Emir, konunun takipçisi olacağını ifade etti.

Sığınmacılar konusuna da değinen Emir, "Dünyanın kabul etmediğini, Avrupa'nın 'gelmesinler, bir şekilde Türkiye'de kalsınlar' diye her şeyi yaptığını, NATO'nun Ege'de gemilerini gezdirdiğini bildiğimiz bir sorunda Türkiye maalesef bir mülteci kampına dönüştürülmüştür. Büyük bir mülteci kampıdır. Her şeyin millisini arayanların Türkiye'yi böylesine bir mülteci kampına dönüştürmüş olmaları hayret vericidir ve asla kabul edilemez.

Ülkenin bütçesini kapatmak üzere 3 milyar avro karşılığında mültecileri Türkiye'de tutmaya razı olan zihniyetle, insanlarını küçük paralar karşılığında kobay yapan anlayış, aynı anlayıştır ve AKP anlayışıdır." görüşünü savundu.

Sığınmacı sorunu konusundaki değerlendirmesi sorulan Emir, bu sorunun adilane, eşitlikçi ve bütün ülkelerin elini taşın altına koyacağı şekilde çözülmesini istediklerini dile getirerek, Batı'ya teslim olmak yerine Türk halkının, Türkiye Cumhuriyeti'nin hak ettiği şekilde bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledi.

Emir, sorunun büyüklüğü düşünüldüğünde bir Göç Bakanlığının kurulmasının da düşünülebilecek önlemlerden biri olduğuna işaret ederek, mültecileri dış politikada bir enstrüman, tehdit unsuru ve son koz olarak gören anlayışı reddettiklerini ifade etti.

Dokunulmazlıklarla ilgili bir soru üzerine Emir, bu konudaki tavırlarının tutarlı ve ilkesel olduğunu belirterek, anayasada kapsamlı bir değişiklikle bu işin çözülmesinde yarar gördüklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.