CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:
"Engellilerimizi önce insan ve birey olarak görecek ve temel insan haklarından yararlanmasını sağlayacak yeni bir anlayışa acilen ihtiyaç var"

TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Engellilerimizi önce insan ve birey olarak görecek ve temel insan haklarından yararlanmasını sağlayacak yeni bir anlayışa acilen ihtiyaç var." dedi.

Tüm, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, engelliliğin bir kader olmadığını vurgulayarak, "Hepimiz birer engelli adayıyız. Yaşamın içinde çeşitli olaylarla karşılaşıyoruz. Olaylar bizleri engelli hale getirebilir. Bedensel olarak herhangi bir engelimizin olması, bizleri toplum dışına itecek neden olmamalıdır." ifadesini kullandı.

Türkiye'de engellilerin, toplum dışına itildiklerini ve evde hapse mahkum edildiklerini savunan Tüm, TÜİK verilerine göre ülkedeki engelli sayısının 4 milyon 882 bin 841 olduğunu, bunun nüfusun yüzde 12,29'unu oluşturduğunu bildirdi.

Tüm, engellilik durumunun bir kısmının çeşitli genetik sebeplerden, önemli bir bölümünün ise doğum sırasında veya doğum sonrası yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan olaylar neticesinde meydana geldiğini aktardı. "Bizim ülkemizde engelli olma durumu, kadercilikle açıklanmaya devam ediyor. Engelliye hala sakat gözüyle bakan bir anlayış var. Bu yurttaşlarımızın önündeki en büyük engel, engelliye sakat gözü ile bakan, sadaka kültürü ile yaklaşan anlayıştır. Öncelikle biz bu anlayışı ortadan kaldırmak zorundayız." diye konuştu.

Hükümetin, kamuda açık bulunan kadrolara bir an önce atama yapmasını isteyen Tüm, özel sektöre engelli çalıştırması için teşvik verilmesi, engellilerin sigorta ve vergilerinin devlet tarafından ödenmesi ve belediyelere yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti.

Tüm, imar planlarında da engellilerin yaşam haklarını koruyacak düzenlemeler yapılmasının gereğine dikkati çekerek, "Engellilerimizi önce insan ve birey olarak görecek ve temel insan haklarından yararlanmasını sağlayacak yeni bir anlayışa acilen ihtiyaç var." görüşüne yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.