- Chp Bursa Milletvekili Sarıbal:

- Chp Bursa Milletvekili Sarıbal:
"Maliye Bakanı Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirileceğini söyledi. 350 bin şeker pancarı çiftçisinin ekmeği ile oynanıyor"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Maliye Bakanı Naci Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirileceğini söyledi. 350 bin şeker pancarı çiftçisinin ekmeği ile oynanıyor." dedi.

Sarıbal, düzenlediği basın toplantısında, Maliye Bakanı Ağbal'ın şeker fabrikalarının özelleştirileceğini söylediğini belirtti.

"350 bin şeker pancarı çiftçisinin ekmeği ile oynanıyor." diyen Sarıbal, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi aslında 2000 yılında kararlaştırılmıştı. Ancak Danıştay bazı kararları iptal etti ve halen 25 şeker fabrikası durmaktadır." ifadesini kullandı.

Sarıbal, 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programa göre tarım ve gıda sektöründe yeni özelleştirmelerin hedeflendiğini ve 10 milyar lira özelleştirme geliri beklendiğini söyledi.

2000'li yıllarda 450 bin ailenin şeker pancarı üretiminden ihtiyacını karşıladığını ve o yıllarda bir yılda 22 milyon tona kadar üretim yapıldığını anlatan Sarıbal, şeker pancarının insan ve doğa için önemine ilişkin örnekler verdi.

CHP'li Sarıbal, küçük aile işletmecilerinin de şeker pancarı üretimi yapabildiğini ve bu nedenle üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Şeker sektörünün 3 milyar dolarlık pazarı olduğuna dikkati çeken Sarıbal, bu sektörün, aracılarla birlikte 2 milyon insanın iş alanı olduğunu dile getirdi.

Orhan Sarıbal, şeker ekim alanlarının daha da daraltılacağını iddia etti. Böylece üreticinin şehirlere göç etmek zorunda kalacağını ve şeker ihtiyacının ithalatla karşılanacağını savunan Sarıbal, "Bu durumda yerli üreticimiz değil, yabancı firmalar kazanacaktır." diye konuştu.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.