Chp Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

Chp Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:
"Açıklanan yüzde 10,6 gerçeği yansıtmıyor, gerçek tabanlı işsizlik 16,13"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye'deki işsizlik oranına ilişkin, "Açıklanan yüzde 10,6 gerçeği yansıtmıyor, gerçek tabanlı işsizlik 16,13." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ilan ettiği işsizlik rakamlarının "makyajlı" olduğunu ileri sürerek, "Açıklanan yüzde 10,6 gerçeği yansıtmıyor, gerçek tabanlı işsizlik 16,13" ifadesini kullandı.

Son 6 ayda işsizlik rakamlarının özellikle yüzde 11'in altında tutulmaya çalışıldığını belirten Erdoğdu, şöyle devam etti:

"TÜİK’in resmi işsizlik tanımına göre işsizlik oranı yüzde 10,6 olarak açıklandı. Bu gruba iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları ve mevsimlik çalışma, ev kadını, öğrenci ve nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır kişileri de eklediğinizde gerçek işsizlik oranının yüzde 16,13 olduğu ortaya çıkıyor. Yani ülkedeki işsiz sayısı TÜİK’in söylediği gibi 3 milyon 419 bin kişi değil, 5 milyon 540 bin kişi. Verileri makyajla ne kadar gizlemeye çalışsalar da gerçekler, yaptıkları ucuz makyajın altından görünüyor."

Hükümeti eleştiren Erdoğdu, "AKP kendisini önümüzdeki seçimlere kadar sürükleyecek geçici teşviklerle sorunu çözmüş gibi görünmek için çabalıyor. Oysa işsizlik, ‘İstihdamın külfetini bir ay sen, bir ay ben yükleneyim’ gibi işverenlere verilecek geçici tedbirlerle çözümlenmez. İstihdam sorunu geniş bir perspektifle alınacak kalıcı çarelerle çözümlenir." ifadesini kullandı.

Erdoğdu, 2017 Eylül ayı itibarıyla 15-30 yaş grubunda eğitimde ve istihdamda bulunmayanların sayısının 5 milyon 153 bin olduğunu belirterek, bunların yüzde 72’sinin kadınlardan oluştuğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.