Chp İzmir Milletvekili Balbay:

Chp İzmir Milletvekili Balbay:
"(Berberoğlu ile ilgili yargı süreci) Anayasa Mahkemesi de daha önce casusluk suçu olmadığını söyledi. İstinaf ve Anayasa Mahkemesi aynı görüşte ama yerel mahkeme Berberoğlu'nun tutukluluğunda ısrar ediyor. Yerel mahkeme, tam bağımsız bir mahkeme; hukukta

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargı sürecine ilişkin "Anayasa Mahkemesi daha önce casusluk suçu olmadığını söyledi. İstinaf ve Anayasa Mahkemesi aynı görüşte ama yerel mahkeme Berberoğlu'nun tutukluluğunda ısrar ediyor. Yerel mahkeme, tam bağımsız bir mahkeme; hukuktan, Anayasa Mahkemesinden, anayasadan ve bir üst mahkemesi istinaftan bağımsız." ifadelerini kullandı.

Balbay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, istinaf mahkemesinin, CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu'nun yargılandığı davada verdiği kararı değerlendirdi.

Mahkemenin, Berberoğlu'nun 25 yıl hüküm giymesine neden olan konuda, casusluk olmadığına hükmettiğini ifade eden Balbay, yerel mahkemenin ise "casusluk suçu yok ama tutukluluğa devam, yeniden yargılansın" kararı verdiğini söyledi.

Balbay, "Anayasa Mahkemesi de daha önce casusluk suçu olmadığını söyledi. İstinaf ve Anayasa Mahkemesi aynı görüşte ama yerel mahkeme Berberoğlu'nun tutukluluğunda ısrar ediyor. Yerel mahkeme, tam bağımsız bir mahkeme; hukuktan, Anayasa Mahkemesinden, anayasadan ve bir üst mahkemesi istinaftan bağımsız. Tam bağımsız bir mahkeme." diye konuştu.

Mustafa Balbay, yakın gelecekte Sözcü gazetesine ilişkin davanın da aynı şekilde seyredeceğini, sonuçlanacağını savundu.

- "Erkekliğe sığmaz"

Müftülere nikah kıyma yetkisi de veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na da değinen Balbay, bu konunun kadın konusu gibi tartışıldığını belirtti. Erkeklerin bu tartışmanın içinde olmamasının "erkekliğe sığmayacağını", kurulan yuvaların bir yanının erkek, bir yanının kadın olduğunu dile getiren Balbay, yeni düzenlemede kadınları zor duruma sokacak bir tablo olması halinde bunun, erkekliğe de insanlığa da yakışmayacağını ifade etti.

Hükümetten tasarıyı çekmesini isteyen Balbay, kamu düzenini bozacak, kadın-erkek çatışmasını körükleyecek ortama izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Mustafa Balbay, Cumhuriyet'in medeni hukukla ilgili kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir durum olduğunu savunarak, "Türkiye'de kadın müftü yok. Bu yetkiyi, tümüyle erkeklerin yaptığı bir kuruma veriyorsunuz. Türkiye'de tapudaki kayıtlar itibarıyla mülkiyetin binde 8'i kadınların üzerinde. Tasarıyla kadınların mülkiyeti de erkeklere geçmiş olacak. Müftülerin din işleri dışında başka işlere karıştırılması dinimizi yıpratacaktır." dedi.

Tasarıyla çocuk doğduğunda kaydının beyan usulüyle olacağını ifade eden Balbay, bunun, kayıt dışı evliliklerin, küçük yaşta evliliklerin ve çoklu evliliklerin önünü açacağını savundu. Balbay, bu uygulamayla Türkiye'nin çadır devleti olacağını öne sürdü.

ABD ile yaşanan vize krizine yönelik bir soruya ise Balbay, "Trump her yönüyle kramp. Türkiye'de bu sorunları çözmeye yönelik akıldan çok bir inat öne çıkıyor." karşılığını verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.