CHP zihniyeti hortladı! Edremit Belediyesi'nin skandal kutlama törenine tepkiler sürüyor

CHP zihniyeti hortladı! Edremit Belediyesi'nin skandal kutlama törenine tepkiler sürüyor
CHP'li Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen törende zincire vurulan çarşaflı Türk kadını çağ dışı ve gerici olarak canlandırılan müsamere, büyük tepkilere yol açtı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla CHP'li Edremit Belediyesi tarafından tören düzenlendi.

Gösterilere yer verilen kutlama programında canlandırılan müsamereler çok konuşuldu.

 

edremit-carsaf.jpg

"ÇARŞAFLI KADINI ZİNCİRE VURUP SONRA ÖZGÜRLEŞTİRDİLER"

Belediyenin izniyle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) törendeki kurtuluş müsameresinde skandal bir teşbih yaşandı.

Üzeri siyah çarşafla kapatılan bir genç kızın zincirle bağlanması ve ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açıp kadının özgürleşmesiyle tamamlanan temsile, vatandaşlar tepki gösterdi.

 

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİNDEN TEPKİ: KİMSE, HESABINI VERECEK

AK Parti'li Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna, törende kurtuluşun canlandırıldığı bölümde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesince sunulan temsile tepki gösterdi. Tuna, üzeri siyah örtüyle kapatılan bir genç kızın zincirle bağlanması ve ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açmasıyla tamamlanan temsile ilişkin, "Türk kadınını zincire vuracak daha anasından doğmadı. Türk kadınını kim zincire vurdu? Neyin hesabını yapıyorsunuz? Onu düzenleyenler kimse, hesabını verecek." diyerek tören alanından ayrıldı.

Törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Tuna, Edremit'in kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü programının ilgili kurumlarca gayet şık bir vaziyette hazırlandığını söyledi.

"ZİNCİRLE BAĞLAMALARI BENİ ÇİLEDEN ÇIKARDI"

Tepki gösterdiği temsille ilgili görüşlerini aktaran Tuna, şunları kaydetti:

"Genç kızımıza diz çöktürüldü, üzerine kara büyük bir çarşaf attılar. Yapabilirler, bu mizansen olarak da olabilir. O derneğin kendi bakış açısıdır ama hemen akabinde 4-5 metrelik zincirle o genç kızımızın protokolün önünde, Edremit halkının önünde zincire vurulması ve zincirle bağlamaları beni çileden çıkardı. Benim oradaki protokole, o yapılan harekete tek isyanım şudur: Bizim kadınımızın, bizim genç kızlarımızın zincire vurulduğu hiçbir dönem olmamıştır. Oradaki o protestoyu, tepkiyi koymamı gerektiriyordu. Benim inancım bu doğrultudadır."

 

KAYMAKAM MERKEZE ALINDI

Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu törenlerinde, bir genç kadının zincire vurulmasına tepki yağdı.

Kaymakam Turgay Ünsal, İçişleri Bakanlığı kararı ile merkeze alındı. Dernek hakkında da soruşturma başlatıldı.

Balıkesir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Edremit'in düşman işgalinden kurtuluş günü kutlama programında yapılan gösterinin tartışmalara sebep olduğu ifade edilerek, "Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, kurtuluş töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür" denildi.

Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal'ın merkeze alındığı bilgisinin verildiği açıklamada, "Milli kurtuluş günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından mülkiye müfettişi talep edilmiştir. Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir. Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır" denildi.

 

Edremit'te zincirli kadın gösterisine müdahale etmeyen kaymakam görevden alındı

 KADEM'DEN SUÇ DUYURUSU

adın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen gösteri nedeniyle Edremit Belediye Başkanı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şube Başkanı ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adalet Sarayı'na gelen KADEM avukatları, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini, Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Söz konusu dilekçede, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, ÇYDD Edremit Şube Başkanı Nedret Aldemir ile tespit edilecek sorumlular hakkında "hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından gerekli soruşturmanın yapılarak, cezalandırılmaları talep edildi.

Adliye önünde "Kadına şiddete dur de!" yazılı pankartlar taşıyan bir grup ile açıklama yapan KADEM Hukuk Kurulu Başkanı Canan Sarı, Edremit'in düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle ilçe belediyesi ve ÇYDD Edremit Şubesi tarafından düzenlenen törenin skandal bir gösteriye sahne olduğu söyledi.

Gösteride, çarşaflı bir Türk kadınına diz çöktürülerek zincire vurulduğu, ardından zincirden ve çarşaftan kurtularak özgürleştiği mesajı verildiğini kaydeden Sarı, şöyle devam etti:

"Türk halkının topyekun verdiği özgürlük mücadelesini, kadınların çarşaftan kurtulmasıyla anlatan bu sakil gösteri, vatan uğruna canını veren şehitlerimize ve Türk kadınına hakarettir. Türk halkı, özgürlük mücadelesini inanç ve değerlere karşı değil, bu değerleri hedef alan düşmana karşı vermiştir. Cumhuriyeti ve özgürleşmeyi, kadının kıyafeti üzerinden okumaya devam etmek en basit ifadesiyle ilkelliktir. Bu ülkedeki milyonlarca örtülü kadına hayatı zindan eden, onların hayallerini çalan, tam da bu zihniyettir. Gerçek bir özgürleşme için, kendisi gibi düşünüp yaşamayan insanları hor görüp aşağılayan bu çağdışı zihniyetin ortadan kalkması şarttır."

Sarı, toplumsal barışın sağlanmasının bu köhne zihniyetin en azından saygı duyma eşiğini aşmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi.

"Unutulmamalıdır ki bugün bu topraklarda esaret altında yaşamıyorsak bunu çarşafıyla cepheye mermi taşıyan, yeri geldiğinde omuz omuza çarpışan Nene Hatunlara, Kara Fatmalara, Şerife Bacılara borçluyuz." diyen Sarı, şunları kaydetti:

"Özgürlüğü örtünmemek zanneden, çağdaşlığı örtülü kadınlara hakarette arayan bu zihniyete karşı KADEM olarak bizler, Türk devletinin esaslarını, Türk milletinin hassas değerlerini aşağılayan, toplumu ayrıştıran, ötekileştiren ve halk arasında kin ve nefret tohumları eken kişi ve kurumlarla mücadelede kararlıyız. Başta Edremit Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edremit Şubesi olmak üzere, bu hakaret ve aşağılamada payı olan herkesten yargı önünde hesap sorulması için az önce suç duyurusunda bulunduk. İlerleyen süreçte de olayın takipçisi olacağız."

kadem.jpg

 

AK PARTİ BALIKESİR MİLLETVEKİLİ MUSTAFA CANBEY: 28 ŞUBAT ZİHNİYETİ HALA DİRİ

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla dün gerçekleştirilen gösteriye ilişkin, "Biz Kurtuluş Savaşı'nda çocuğumuzla, yaşlımızla, gencimizle, kadınımızla büyük bir mücadele verdik. Topyekun bir destansı mücadele verdik. Bu mücadelenin ruhuna herkes uygun hareket etmek zorunda." dedi.

Canbey, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesi'nce gerçekleştirilen ve "üzeri siyah örtüyle kapatılan genç kızın zincirle bağlanması, ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açmasının" canlandırıldığı temsille ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kutlamalarda birlik ve beraberlik mesajlarının olması gerektiğini vurguladı.

Törenlerde her türlü ayrıştırmadan ve kutuplaştırmadan uzak durulmasının önemine değinen Canbey, "Böyle bir törende maalesef gerçekten ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, gerçeği yansıtmayan, Kurtuluş Savaşı'nın ruhuna uymayan maalesef bir mizansen yaşandı ve bu mizanseni de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, CHP'li Edremit Belediyesi ile birlikte orada gerçekleştirdi." ifadesini kullandı.

Canbey, kurtuluş etkinliklerinin kurtuluş ruhuna uygun olması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Biz Kurtuluş Savaşı'nda çocuğumuzla, yaşlımızla, gencimizle, kadınımızla büyük bir mücadele verdik. Topyekun bir destansı mücadele verdik. Bu mücadelenin ruhuna herkes uygun hareket etmek zorunda. Böyle bir şey olur mu? Yani geliyorsunuz kurtuluş etkinliğinin ortasında kurtuluş ruhuna zarar veren, o mücadeleyi gerçekleştiren kadınlarımızın ruhuna zarar veren, onların özgürlük ruhuna zarar veren bir mizansenle kurtuluş etkinliği düzenliyorsunuz. Süreci takip edeceğiz. Vatandaşlar da bu duruma çok tepki gösterdi. Gördüğümüz bu görüntüler 28 Şubat zihniyetinin hala bize diri olduğunu gösterdi."

 

20210910-2-49977518-68644461.jpg

 

KILIÇDAROĞLU'NUN O SÖZLERİ YENİDEN GÜNDEMDE:

"TÜRBAN 1 METRELİK BEZ PARÇASI..."

CHP'li Edremit Belediyesi tarafından tören düzenlenen skandal tören CHP Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce 10 On Tv'de türban hakkında söylediği "1 metrelik bez parçası" sözlerini yeniden gündeme getirdi.

 TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Skandal törene vatandaşlardan ve siyasilerden sert tepki geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.