CHP'den çocuklara cinsel istismarda ceza indirimi uygulanmaması teklifi

CHP'den çocuklara cinsel istismarda ceza indirimi uygulanmaması teklifi
CHP Gaziantep Milletvekili Ekici, çocuklara karşı cinsel istismarda yaş sınırı düzenlemesi ve cezalarda indirim uygulanmaması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu

TBMM (AA) - CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, çocuklara karşı cinsel istismarda yaş sınırı düzenlemesi ve ceza indirimi uygulanmaması için kanun teklifi verdi.

Ekici'nin TBMM Başkanlığına sunduğu teklif Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 103. ve 104. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'nin her gün çocuklara yönelik taciz ve cinsel istismar haberleriyle sarsıldığı ifade edilerek, Karaman, Kırşehir, Çorum, Niğde, Diyarbakır ve Antalya'dan gelen haberlerle kamuoyunun derinden yaralandığı belirtildi.

Çocuk istismarı suçu oranındaki artışın temel nedenlerinden birinin kanunlar arasındaki çocuk tanımı konusundaki çelişkiler, kanun koyucunun farklı yaşlar için farklı cezalar getirmesi nedeniyle faillerin daha az ceza alabilmesi ve cezada indirim yapılması olduğuna işaret edilen gerekçede, "15 yaşında bir çocuğa karşı cinsel istismarda bulunan bir kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar cezalandırma talebiyle yargılanırken, aynı suç 16 yaşında bir çocuğa karşı işlenirse failin yargılanması için şikayet şartı aranmakta ve cezası da 2 yıl ila 5 yıl arasında olacak şekilde düşmektedir." ifadesine yer verildi.

Teklif, 18 yaş altı herkesin çocuk kabul edilerek, çocukların cinsel istismarı tanımındaki yaş sınırının 18'e getirilmesini, böylece ceza indirimi yapılmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Teklifle TCK'nın 103. maddesinin birinci fıkrasına, "cinsel istismar deyiminden; 18 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış anlaşılır" hükmü ekleniyor.

TCK'nın 104. maddesinin birinci fıkrasının "çocuklara karşı cinsel istismar suçuna verilecek cezalarda indirim yapılamaz" şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.