CIA destekli komutanlardan darbe girişimi

CIA destekli komutanlardan darbe girişimi
Libya'da, CIA destekli bir darbe girişimi var. Kaddafi döneminin figürleri ile Amerika'nın desteklediği iddia edilen komutanlar Temmuz ayında yapılması planlanan seçim öncesi harekete geçti.

Geçtiğimiz Mart ayında başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi yeniden hayata geçiriliyor. Hafta başından bu yana ülkedeki hükümet binalarına saldırılar düzenlendi, çatışmalar başladı. Orduda görevli komutanlar savaşa katılma kararı aldı.

 

Ülke şu an Milli Kongre'nin yönetiminde. Geçici hükümetin Temmuz ayındaki seçimlere kadar işbaşında kalması planlanıyordu. Ancak seçim öncesi ortaya atılan kritik bir yasa teklifi, ülkedeki dinamikleri ayağa kaldırdı.

Yasanın adı Siyasi Tecrit Yasasıydı. Kaddafi döneminde görevli üst düzey yetkililerin en az 10 yıl süreyle siyasetten men edilmesini öngörüyordu. Bu yasa çalışmaları çok hararetli tartışmaları beraberinde getirdi.

Kaddafi döneminde görev yapmış ve bugün Libya siyasetine yön veren Ulusal Cephe lideri Mahmut Cibril, eski Başbakan Ali Zeydan, eski Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalgam ile geçici Ulusal Konsey'in eski Başkanı Mustafa Abdülcemil'in de aralarında bulunduğu önemli siyasi isimler, söz konusu tasarının yasalaşması halinde tasfiye edileceklerdi.

Kaddafi döneminin görevlilerinin tasfiyesini içeren yasaya Misrata merkezli devrimcilerle İhvan'ın Libya'daki siyasi temsilcisi olan Adalet ve Bina Partisinin desteği vardı. Onlar yasanın kabul edilmesi için çaba harcarken eski liderler tasarıya şiddetle karşı çıktılar.

Şu anki geçici hükümetin Temmuz ayındaki seçimlere kadar işbaşında kalması gerekiyordu. Ve meclis Temmuz'daki seçimler öncesi Siyasi Tecrit Yasasını bir şekilde hayata geçirecek ardından idareyi sivil iktidara bırakacaktı.

Aradaki zamanın daralması çatışmaların patlak vermesine neden oldu. Önce Trablus'taki genel kongre binasına saldırı düzenlendi ardından diğer kentlerdeki hükümet binaları hedef alındı, memurlar kaçırıldı, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke Bingazi'deki temsilciliklerini kapatma kararı aldı.

CIA tarafından desteklendiği iddia edilen Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade, emrindeki güçlerle Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli General Halife Haftar liderliğindeki gruplara katıldı.

Bu durum ülkedeki kaos ortamını ikiye katladı. Şimdi Libya'da geri sayım başlamış durumda. Görünen o ki 2011 Mart ayındaki NATO harekatının ardından bir türlü refaha kavuşamayan Libya'nın Kaddafi rejimi ve o zihniyete destek veren Batılı güçlerin gölgesinden rahat rahat kurtulamayacağı.

 

Kaynak: Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.